Борислав Гуцанов: Благодарение на БСП се заделиха 22 млрд. лева за социални дейности

Борислав Гуцанов: Прокуратурата във Варна да се заеме с „Градски транспорт”
Трябва да осигурим на българите газ на възможно най-ниската цена

„Умора има, защото не може за година и половина 4 пъти да се провеждат избори. Що се отнася до БСП – активността е много висока. Започнахме с един успешен старт, с подобаващо младежко присъствие в кампанията.

Дори откриването в Бургас беше с МО. От 440 кандидати за народни представители от БСП – 119 са под 35 години. Аз съм обнадежден, че ще успеем да запалим хората и на 2 октомври да гласуват.

Правим много срещи, не сме се спрели. В момента може би най-активната кампания е на БСП. Най-важното сега е, че ние сме единствената политическа партия, която според проучванията върви нагоре.“

Това заяви организационният секретар и водач на листата на БСП в 3 МИР Варна Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

По думите му има няколко момента, които са ключови за БСП и един от тях е идващата тежка зима, която е от изключителна важност, защото хората са притеснени как ще я изкарат. В предходният кабинет ние успяхме да направим мораториум върху цената на тока. Независимо, че бяхме много критикувани се оказа, че това е най-правилното действие, благодарение на което българските семейства успяха да си платят цената на тока и да презимуват нормално.

На следващо място – кога е имало такава социална програма, каквато БСП успя да направи? Безплатните детски градини и ясли не сме ги виждали от много години. Увеличаването на пенсиите е нещо, което се случи благодарение на БСП, защото по времето на ГЕРБ за 12 години те се увеличиха със 162 лв., а за 7 месеца благодарение на нас със 167 лева. Вдигнахме и ваучерите за храна от 80 на 200 лв. и то с възможност тези ваучери да бъдат ползвани за почивки и културни мероприятия. Необлагаемият минимум за младите семейства стана от 4500 на 6000 лева“, коментира той за част от социалните мерки на левицата.

„22 млрд. успяхме да заделим за социални дейности и благодарение на това, че БСП беше в управлението. БСП винаги сме говорили, че икономиката и социалните дейности вървят ръка за ръка. Най-накрая се наредихме на първо място в нещо положително, а именно растеж на икономиката в целия ЕС. С 2 млрд. евро е увеличен прихода в държавната хазна благодарение на износ“, категоричен бе Гуцанов за средствата отделени за социална политика и първото място на страната ни в ЕС по растеж на икономиката.

Социалистът подчерта, че като председател на националния предизборен щаб на БСП е изпратил писмо до президента, защото според него основната функция на служебното правителство е да осигури честни и почтени избори. „Не е нормално един служебен кабинет да казва какви са приоритетите на държавата. Тези неща се заявяват от Народното събрание, защото ние сме парламентарна република. Не е нормално министър на финансите да коментира, че приоритет на България е влизането в Еврозоната. Относно бюджета – ние оставихме 1.5 млрд. излишък. Къде отидоха за месец и половина тези пари?“, обобщи организационният секретар на БСП за актуалната политическа ситуация.

„Важно е и дългосрочното решаване на въпросите свързани с енергоносителите и развитието на икономиката. Безспорно „Газпром“ не може да бъде избегнат. Не е мит, че руското синьо гориво е по-евтино. Ние трябва да водим преговори с всички, за да осигурим на българите газ на възможно най-ниската цена. Ние можем също и да произвеждаме газ. Говоря за газохидрати в Черно море, което е едно от най-богатите на тези находища“, обясни Борислав Гуцанов за ситуацията с газа.

„За Варна има няколко ключови икономически проекта. На първо място това е развитието на пристанището и изграждането на новия интермодален терминал. На следващо място магистралата Истанбул-Бургас-Варна-Констанца“, посочи социалистът за проблемите на Варненския регион.

В заключение Борислав Гуцанов каза, че БСП е гарант за дипломатичност в отношенията ни с всяка една страна, а Русия като част от българската история не може да бъде пренебрегвана с лека ръка. „ Много ясно сме коментирали, че не може и да става дума за общо управление с ГЕРБ и ДПС. Най-важното е да има редовно правителство след изборите и съм сигурен, че ние ще участваме в него като основна политическа сила. 28 е бюлетината, с която България може да направим този скок, който е необходим“, завърши той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!