Борислав Гуцанов: Спешно трябва да се наложи таван на цените

Borislav-Gucanov bulpress

“Това което направи тази седмица министърът на финансите бих го сравнил с атентат към държавата, от рецидивист.

Същата тази дама, направи такова изявление по време на предходните избори, когато обяви, че няма да има пари за пенсиите. Учуден съм, че я оставиха да бъде начело на хазната на България.”

Това заяви водачът на “БСП за България” във Варна и Търговище Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

По думите му парите в държавата са гарантирани и няма място за притеснение. “16 млрд. и 700 млн. лева има в момента резерв по сметките на страната ни.

Когато Борисов предаде властта 2021г. бяха 8 млрд. и 200 млн.лева, два пъти повече пари има в момента в сметките на държавата”, успокои Гуцанов.

“Не знам кой казва на финансовия министър какво да направи, но не вярвам, тя да не е подготвена и да не знае тези цифри, които изнасям в момента”, допълни той.

Той обясни, че в момента външния дълг на България е 24%. “През 2015 година той беше 30%. Държавите членки на Еврозоната в момента са на около 90%. Италия е почти 200%, Гърция е почти 200%”, каза Гуцанов.

Той сподели, че страната ни е имала 4% ръст на икономиката, когато ресорното министерство е било в ръцете на БСП. “Ако в момента служебният кабинет има проблем със събираемостта, то нека да си помисли дали няма проблем с корупционната практика, която се случва през последните месеци”, предупреди той.

Гуцанов отново посочи, че именно БСП е вдигнала пенсиите с 39%, осигурила е безплатните учебници и безплатните детски градини.

А това, което сега трябва да се направи в най-спешен порядък е таван на цените. “Не може кашкавала днес да струва 15лева, а утре да бъде 30лева. Първото нещо, което ще направим в парламента е налагане на таван на цените.

Трябва да има държавна борса, която също да участва в изкупуването на стоките, защото тя ще “натисне” цените надолу. Трябва да има и възможност до по-евтини енергийни ресурси“, категоричен беше Гуцанов.

Според него трябва да има подоходно облагане, но бавно и не в този момент на тежка обстановка.

“Ние освободихме младите семейства- за едно дете 50лева на месец, което е 600 лева на година, за две деца са 1200 лева, но го направихме по този внимателен начин”,обясни социалиста.

Той коментира и, че ПП, ДБ и ГЕРБ са едно и също нещо. “БСП бяхме единствената партия, която гласуваме за нещо различно и полезно за българите”,

На финала призова гражданите да гласуват за БСП с номер 1.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!