БСП внесе проект за решение Черно море да стане демилитаризирана зона

БСП внесе проект за решение Черно море да стане демилитаризирана зона

Корнелия Нинова: Премиер, министри и президент са в разнобой. Това застрашава националната ни сигурност

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в парламента проект за решение за обявяването на Черно море за демилитаризирана зона“. Това обяви пред журналисти в НС председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че с предложеното решение Народното събрание възлага на правителството на Република България да предприеме необходимите действия за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона; възлага на председателя на Народното събрание да информира и да призове за подкрепа парламентите на страните членки на Черноморското икономическо сътрудничество за инициативата за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона; възлага на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество  да представи инициативата на следващото заседание на ПАЧИС.

Нинова обясни, че  мотиви за това решение са пълното разминаване на позициите на министри от кабинета, министър председателя и президента. Тя цитира думи на външния министър Даниел Митов, който е заявил: „Засилено военно присъствие в Черно море трябва да има под флага на НАТО”, „Русия трупа оръжие в Черно море, трябва да сме готови”, на военният министър Ненчев, който е казал: „Засилването на югоизточния фланг на НАТО е единствената гаранция за сигурността на региона и за просперитета на България”, на премиера Борисов: „Искам демилитаризирана зона”, „Предложението на обща военна инициатива на Румъния и Турция не е приемливо за страната”.  Лидерът на левицата припомни, че и президентът също е имал изказвания в разнобой с министрите и премиера.

„В това състояние на нещата в парламентарна република искаме парламента да излезе с проект за решение за Черно море като демилитаризирана зона на мир и сигурност. Този разнобой е опасен за националната си сигурност”, заяви председателят на БСП. Тя попита къде се определя външната политика  на България, кои министри какви ангажименти поемат извън България.

По думите й възможните отговори са два: или министрите поемат ангажименти и премиерът не знае, което говори, че не може да си контролира кабинета, или той знае, но си играят на доброто и лошото ченге, което е още по-лошо. „Тези хора ще вкарат България във война и искаме ясно решение на българския парламент, което да ги задължи да обявим Черно море за демилитаризирана зона”, заключи Корнелия Нинова.

Ангел Найденов: „Демилитаризиране” не означава унищожаване на военноморските сили

„В най-общия смисъл „демилитаризиране“ включва и варианта нулево въоръжение, но означава намаляване до определен минимум. Това не предполага автоматично закриването на Военноморските сили на България, а демилитаризирането може и да бъде до нивото на българския флот”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. По думите му е  въпрос на споразумение до какво ниво могат да бъдат намалени въоръженията в зоната на Черно море. Според бившия военен министър това са и стъпките, които предлага левицата – правителството да предприеме действия и в хода на разговорите да установи поносимото ниво на въоръжение в тази зона; българският парламент от своя страна да се обърне към парламентите и на черноморските държави да подкрепят инициативата и да вземат съответните решения.

Найденов подчерта, че е притеснителен фактът за засилването на военното противопоставяне в зоната на Черно море. „Трябва да се провежда политика за понижаване на напрежението, за преустановяването на развитието и създаването на нова военна инфраструктура и против засилването на военното и политическото противопоставяне в района на Черно море”, заключи Ангел Найденов.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!