БСП: ГЕРБ са неспособни да ръководят МВР

БСП: ГЕРБ са неспособни да ръководят МВР
Драгомир Стойнев: Служителите на МВР са прави, търсят справедливост

„Реформата на МВР се провали, това показва, че сте неспособни да управлявате  министерството. Ние сме тук, за да решаваме проблемите на хората и когато вие не можете да ги решите, има силна опозиция, която да ви притиска да взимате правилните решения“. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебата за промени в закона за МВР. По думите му именно  следствията от реформата Бъчварова, която се обясняваше колко е добра и се подкрепяше от ГЕРБ, е станала причина за недоволството на служителите на МВР.

„Сега правим промяна на парче, което показва, че ГЕРБ са неспособни да правят реформи. Няма и една година, откакто е минала, ние правим промени в реформата, която трябваше да подобри качеството на живот на хората от МВР. Сега големият въпрос е- от къде ще си купят облекло и дали наистина им решаваме проблемите за следващата година? Явно не“, коментира той.

Драгомир Стойнев подчерта, че изобщо се е стигнало до дебата за условията на работа в МВР, защото синдикатът е заплашил с протест. „Ако нямаше тази заплаха, хората изобщо не ви интересуват и нямаше така бързо, днес, да  гледаме в пленарна зала този закон. Уплаши ви срещата на премиера със служителите на МВР“, обясни той и припомни, че премиерът си е позволил да се обърне към ръководни кадри в МВР с думите „И внимавайте да не крадете!“. „Това е обидно и е показателно за отношението, което имате към хората от МВР. При това отношение, вие искате тези хора да бранят малките населени места, да осигуряват сигурност в страната. Тези хора са прави и търсят справедливост“, заключи Драгомир Стойнев.

Иван Иванов: В МВР има нужда от нов подход, а не от реформи на парче

„Проблемите с униформите на служителите на МВР е повече от 5 години. Ние подкрепихме отпускането на средства, за да бъде решен. Обаче остават други по-важни въпроси, например- кога ще бъдат увеличени заплатите им“. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП за България Иван Иванов. Той подчерта, че не е получен отговор от министъра на финансите дали ще се запази предложението си да намали бюджета на министерството за 2018г. с 300 млн. лв. „Подобна заявка не е адекватна нито на исканията на служителите на министерството, нито на желанието  на министър или зам.-министъра за увеличение на заплатите“, обясни той.

Иван Иванов заяви, че подмяната на униформите се налага и поради предстоящото председателство на Съвета на ЕС.  „Даването на пари на ръка на полицаите да си купуват  дрехи не е кардинално решаване на проблема, а работа на парче. Ако искаме да имаме функционираща система, полицаи които са мотивирани да работят и да могат и управляващите да си изпълнят предизборните обещания за доокомплектоване на системата и борба с битовата престъпност и да има превенция на случаи като този в Асеновград, трябва да се намери цялостен подход и да се внесе нов закон за МВР“, подчерта Иван Иванов.

Велков към Борисов: Не вие давате парите за униформи, а всички ние

„Тук сме да подкрепим справедливите искания на полицаите и да покажем грижа за онези, които осигуряват гражданската сигурност на България“, заяви народният представител от ПГ на левицата Славчо Велков.

„На обръщението на Борисов, че ще даде 29 млн,. лв, за униформи, искам пак да му напомня, че не той ги дава, а всички ние- и от опозицията също зависи този процес. За това, ние ще ви подкрепим и българските полицаи ще ни чуят. А вие как ще ги чуете на 05.07.2017г, си е ваша работа „- заключи Велков.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!