БСП към министър Велкова: Вие ли лъжете или президентът? Изхарчени ли са пари от ПВУ незаконно?

Корнелия Нинова: Обсъждаме намаляване на ДДС на някои храни, това е много отдавнашна битка на БСП
В крайна сметка и парите са изхарчени, и законът е нарушен

„Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост са изключително важни. Законите, които трябва да приемем, за да може България да се модернизира чрез тези средства, не да ги усвои, а да се модернизира – това е много важен въпрос.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изслушването на служебния министър на финансите Росица Велкова. Изслушването е по искане на групата на БСП и е свързано с изпълнението на бюджетните приходи и разходи и състоянието на фискалния резерв към момента.

От парламентарната трибуна лидерът на социалистите се обърна към министър Велкова: „Г-жо министър, току-що в изявлението си влязохте в тежко противоречие с президента Радев, който Ви е назначил. Вие заявихте, че по силата на закона  Министерски съвет не може да използва средствата от Сребърния фонд и от Плана за възстановяване и устойчивост, а ето какво каза президентът Радев по време на последните консултации: „Служебното правителство, от което се очакваше да прави само избори, успя да внесе и да договори по Плана за възстановяване и устойчивост. Миналата година ние получихме първия транш.” Първият транш е 2.7 млрд. лв. И президентът уточнява: „Този транш, обаче, отиде за социални плащания. Сега задачата е още по-тежка, защото те трябва да се извадят и да се вкарат на ново в инвестиции за модернизация на страната, където им е мястото.”

След изнесените данни Корнелия Нинова се обърна към министър Велкова и я попита кой лъже – тя или президентът. „Той казва, че първият транш е изразходен за социални плащания, Вие казвате, че законът забранява на Министерски съвет тези пари да ги пипа. Кое от двете е истина? Защото е много важно. Това би било част от този голям дефицит, който са заложили“, заяви тя и попита, ако тези средства наистистина са изхарчени не по предназначение, каква би била европейската реакция. „Ами ако ги загубим тези пари? Ами ако искат да ги върнем? И защо тези пари харчите при тези увеличени приходи, които отчитате тук във всички данъчни пера – и от акцизи, и от социални осигуровки?, попита още лидерът на социалистите.

Нинова припомни, че Росица Велкова беше зам.-министър на финансите в правителството на Кирил Петков. „Стояхте до мен понякога в Министерски съвет. Вие написахте бюджета за 2022 г., Вие направихте годишната прогнозна рамка за следващите 3 години и там нямаше нито дума за свръхдефицит, за фалит на държавата. Вие ни убеждавахте, че социалните разходи, които увеличаваме, са покрити с приходи. Какво се промени, че бяхте зам.-министър там и сега сте министър в служебното правителство на президента Радев?“, постави въпроса Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП цитира отново думи на министър Велкова, с които тя заявява, че ако няма бюджет, и ако не се продължи удължителният бюджет, след юли изпадаме в тежка криза. „Това не го ли знаехте миналата година, когато ние с „Продължаваме промяната” настоявахме правителството да приеме редовен бюджет за 2023 г.? Вие искахте само удължение до юли. Тогава не осъзнавахте ли какво ще се случи от 1 юли?, попита Нинова и призова да не се прехвърля отговорността на партиите и на парламента. „Отсега го усещаме какво ще стане: “Те депутатите са лоши и не искат бюджет. И не приемат бюджет.” Поемете си отговорността. Вие направихте грешка, че не внесохте бюджет миналата година и сега ще си носите отговорността за това“, настоя председателят на социалистическата партия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!