БСП поиска срокът за обезщетяването на тракийските бежанци да бъде неограничен

БСП поиска срокът за обезщетяването на тракийските бежанци да бъде неограничен
Георги Йорданов: Толкова време, след като са изгонени от родните си места, те все още не са възмездени справедливо

„Внесохме предложения да изменения  на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, свързани с обезщетенията на тракийските бежанци“. Това обяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ доц. Георги Йорданов пред журналисти в парламента.

Той припомни, че  това са наследниците на хората, които са подложени на нечовешки геноцид в годините между 1913 – 1920 г. и 1941-1944 г. „Толкова време, след като са изгонени от родните си места, те все още не са възмездени справедливо“, каза още Йорданов.

Той припомни още, че през 1964 г. е сключено споразумение между Гърция и България, при което, нашата страна признава исканията на гръцката страна, калкулират се репарациите от Втората световна война, които страната ни плаща чрез имотите на българските бежанци.

„Тя заплаща част от тези имоти до 1986 г. и след това през 2007 г. Има много хора, които за съжаление, не са успели да подготвят документите си“, каза още той. Доц. Йорданов обясни, че в сегашните промени социалистите са  предложили срокът за обезщетяване на наследниците на бежанците да бъде неограничен и всеки, който има доказателства, да може да предяви своите претенции, без да бъде ограничаван.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!