Facebook

Валери Жаблянов: БСП иска дискусия в НС по проблемите на общинското здравеопазване

Валери Жаблянов: БСП иска дискусия в НС по проблемите на общинското здравеопазване Ако бяха приети предложенията на БСП в бюджета за 2018 г. той щеше да бъде избегнат

Валери Жаблянов: БСП иска дискусия в НС по проблемите на общинското здравеопазване

„Във връзка с очерталата се криза в българското здравеопазване, БСП изпрати писмо до Цвета Караянчева с искане, в четвъртък да бъде организирана дискусия в НС по проблемите на общинското здравеопазване“. Това заяви зам.-председателят на НС и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов на пресконференция в централата на партията. Той подчерта, че на тази дискусия народните представители трябва да разберат защо 31 общински болници в момента са в състояние на фалит, а може би и още толкова ще ги последват. „Защо държавният бюджет, който беше приет само преди един месец, не можа да намери необходимите средства за тях? Защо министър-председателят е в състояние да обещава пари в първия момент, в който му ги поискат, откъде се намират тези средства, след като не са гласувани в държавния бюджет и защо общинското здравеопазване трябва да разчита на подаянията на изпълнителната власт?“, попита Жаблянов. Според него няма община, която да не е потърпевша и призова министър Ананиев да отговори на тези въпроси. „Ако г-жа Караянчева откаже да организира тази дискусия, БСП ще покани всички тези организации в НС за обсъждане на този въпрос“, каза още Валери Жаблянов.

Драгомир Стойнев: БСП подкрепя протеста на общинските болници

„БСП подкрепя протеста на общинските болници, защото ако бяха приети предложенията на ПГ на „БСП за България” в бюджета за 2018 г., той щеше да бъде избегнат. Тази наглост в сферата на здравеопазването от страна на управляващите не може повече да продължава”.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев. Той добави, че хората плащат своите осигуровки и са коректни към държавата, а в същото време тя не само, че не осигурява качествено и модерно здравеопазване, а въобще не осигурява такова. „Ние считаме, че трябва да има реформа и устойчив модел, който да доведе до качествено здравеопазване, да гарантира достъп на българските граждани до такова”, категоричен бе Стойнев.

Той обяви, че по тази тема левицата ще иска дебат с различни организации в четвъртък в парламента. „На тази среща ще се обсъдят проблемите в здравеопазването и какви конкретни политики трябва да се предприемат, за да бъде сферата реформирана. Надявам се, че г-жа Караянчева, с бързината, с която организира срещата, на която ще се дискутира социалният пол- така ще организира и дискусията за общинското здравеопазване”, каза още Стойнев.

Той заяви, че вече 10 години ГЕРБ анализират ситуацията, а тези анализи водят до отлив на специалисти и закриване на болници, което за съжаление понякога води и до смърт на пациенти. Народният представител каза още, че най-важното за един гражданин е неговото здраве и по Конституция държавата е длъжна да му осигури достъп до качествена услуга.

Георги Михайлов: Общинските болници не приемат да бъдат превърнати в здравни центрове

„Народните представители, които са част от комисията по здравеопазване, имахме тревожна среща с представители на Асоциацията на общинските болници, на която отново припомнихме нашите приоритети, обсъдени месеци по-рано”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Михайлов. Той припомни предложенията на левицата, като едно от основните е общинските болници да бъдат целево субсидирани в бюджета на МЗ с 40 млн. лв., предвид техните просрочени задължения.

„Освен това, да бъдат създадени условия в новия национален рамков договор за нов вид клинична пътека. Общинските болници се намират непосредствено до населените места, които са далеч от големите болници.

Там се лекуват хора с по-нисък социален статус, които нямат възможност да купуват медикаменти”, обясни Михайлов. Той бе категоричен, че тези хора са оставени в неравностойно положение като възможност да получават качествена здравна помощ. „На второ място тези лечебни заведения биха могли да приемат пациенти за долекуване”, добави народният представител.

По неговите думи общинските болници не приемат предложението за трансформацията им в здравни центрове с по 20 легла, което по никакъв начин не би дало качествена услуга. „Най-тежкото последствие от закриването на общинските болници е обезлюдяването на районите, в които са те”, заяви народният представител.

Доц. Асен Златев: Необходим е нов модел на здравеопазването, което да направи прелом в съществуващия хаос

„Състоянието на нашето здравеопазване е критично. Над 30 болници не могат да изпълняват задълженията си и да обслужват качествено гражданите от съответните общини“, допълни темата председателят на Съвета по здравеопазване към НС на БСП доц. Асен Златев.

„Разтревожени сме от този факт и инициирахме широка дискусия в Съвета по здравеопазване към НС на БСП, в която да участват МЗ, БЛС, синдикати, специалисти и здравни организации“, уточни той.

Според него е необходим нов модел на здравеопазването, което ще направи прелом в този съществуващ хаос и непрекъснато нарастване на недоволството. „Здравето и здравното обслужване е гаранция за нашата национална сигурност“, категоричен е Златев.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!