Facebook

Валери Жаблянов: Законът за мерките срещу изпиране на пари е абсурден и антиконституционен

Валери Жаблянов: Законът за мерките срещу изпиране на пари е абсурден и антиконституционен Валери Жаблянов: Ограничават се гражданските права и свободи

„Законът за мерките срещу изпиране на пари е абсурден и антиконституционен. Категорично възразявам срещу това да се събира информация за деловите отношение на гражданите. По-голямо убийство за частната инициатива от това не мога да видя“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. „Какво означава банката да събира информация за деловите ми отношения? Къде отива тази информация? Отива ли при моите конкуренти? Малко ли е монополът на банките и финансовите институции, че им предоставяте и това – бази данни, информация за клиентите, за физически лица, делови отношения, право да контролират кореспонденцията?“, попита той. Според него не може да има закон, в чието заглавие фигурира жаргон. „Какво значи „изпиране на пари“? Как да гласуваме тази идиотщина?“, продължи с въпросите Жаблянов. Той попита и какво означава в закона да фигурира понятието „видни политически личности“, като в списъка са изброени членове на УС на БНБ. „Те не са политически личности. И тази идиотщина ли да гласуваме?“, коментира народният представител.

Според него предложеният законопроект ограничава гражданските права и свободи. „В тези текстове има недомислици. Кой ще проверява деловите отношения и какво ще им проверява? Има банкова тайна, тайна на кореспонденцията – лична и служебна?“, допълни зам.-председателят на левицата. Той посочи, че на задължените лица им се възлага да проверяват идентификацията на клиентите на съответното учреждение. „Това може да го проверят държавните органи. Не е разписано и как става проверката. Според основните права на гражданите никой не може да бъде следен, филмиран или да му се проверява кореспонденцията. Този закон е на ръба на нарушаване на Конституцията и на основните права на гражданите“, категоричен е Жаблянов.

„Това е изключително слабо съчинение – от заглавието до последната буква. Човек трябва да направи компромис със съвестта си, Конституцията и всичко, каквото може, за да подкрепи този законопроект“, заключи Валери Жаблянов.

Проф. Румен Гечев: Решаването на т.нар. „пране на пари“ трябва да започне със закриването на офшорните зони

„До кога ще ни занимават някои представители на ЕК с гонене на трохи? Решаването на т.нар. „пране на пари“ трябва да започне не с дребнотемието, а със закриването на офшорните зони. Те са създадени именно от световния политически и финансов елит, за да крадат и да си крият парите, докато малките и средни фирми пълнят бюджета на държавата“, заяви народният представител проф. Румен Гечев. Според него ЕК не си върши работата и ни пробутва директиви, с които да се занимаваме. Той посочи данни на Националната статистическа агенция на САЩ за миналата година, според които укритите пари в офшорните зони на ЕС са 1 трилион евро. „Незаконно укритите данъци в рамките на ЕС са около 160-190 млрд.евро., по данни на Евростат, а са немерени законови вратички да се укрият между 50 и 70 млрд.евро.“, каза още той.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!