Facebook

Валери Жаблянов: Оценката на държавния глава за парламента е правилна!

Валери Жаблянов: Оценката на държавния глава за парламента е правилна! Изявление на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми колеги,

Уважаеми министри от кабинета,

Г-жо председател,  вчера, от името на парламента, направихте изявление по повод политическата оценка, дадена от държавния глава, за характра на българската парламентарна република. По този повод, вие заявихте, че ниският рейтинг на парламента се дължи на системните атаки на президента и на негативните оценки, които той дава на нашите институции. Ние възразяваме срещу вашето поведение и срещу опита да дадете отговор от името на целия парламент, тъй като във вашето изказване вие сте заявили, че в парламента присъстват различни парламентарни  групи, с различни програми и когато народните представители гласуват, гласуват от името на своите групи. Тоест, вие сте представител на ГЕРБ в случая, макар и председател на НС, и не можете да изразите такава колективна оценка.

Ниският рейтинг на парламента се дължи на самото народно представителство, както и на председателството на парламента. На първо място – отсъствието на дебати по клкючови законопроекти, които минават през НС, по които партията, която води парламентарното мнозинство, дори не взема думата. Това не може да бъде парламентаризъм.

Нарушаването на правилника на НС, какъвто бе случаят с приемането на Републиканския бюджет, включително от ръководството на самото НС- само и само да се прокара волята на парламентарното мнозинство.

Когато се обсъжда съдбата на правителството, вота и обвиненията на опозицията по повод сериозни аргументи, внесени за борбата с корупцията, министър-председателят отсъства от дебатите и гласуването. Това подкопава рейтинга на парламента. Това създава усещане у българските избиратели, че парламентът не е институцията, където се решават политическите въпроси на държавата.

Използвам случая да поканим министър-председателя на държавата да присъства на гласуването. Неговото отсъствие унижава парламента, срива рейтинга и променя характера на републиката.

Оценката на държавния глава е правилна!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!