Весела Лечева: “БСП за България” гарантира националния ни суверенет, като създаде условия на въоръжените ни сили за това

Весела Лечева: “БСП за България” гарантира националния ни суверенет, като създаде условия на въоръжените ни сили за това
Весела Лечева: Имаме нужда от патриоти, които да защитават българските и националните интереси на държавата ни

„Имаме нужда от патриоти, които да защитават българските и националните интереси на държавата ни. „С тези думи водачът на листата на коалиция „БСП за България“ в 4 МИР Велико Търново Весела Лечева откри срещата на кандидатите за народни представители с  офицерите от запаса. „Нашата отговорност е, че имаме алтернативен план за управление на страната и по-конкретно в  сферата на националната сигурност, където наши приоритети ще бъдат осигуряването на условия на въоръжените сили, които да гарантират нашия суверенитет, нашата сигурност и защитата на териториалната ни цялост. Като сериозен проблем, който трябва да бъде решен е този за модернизацията на българската армия“, заяви друг участник в срещата  кандидат -депутатът Валентин Ламбев. Според запасните офицери от Велико Търново един от основните проблеми е, че в Народното събрание липсват достатъчно експерти по национална сигурност. Това за тях е доказателство, че знанията и интелектът, които имат военните, не се използва в достатъчна степен. А изборът на Румен Радев за президент  доказва, че това е сериозен потенциал.

„От 110 хилядна, сега армията ни е едва 25 хиляди, за което и ние си носим своята отговорност“, заяви кандидатът за депутат и експерт по национална сигурност в червената листа Тошко Тодоров и допълни: „Но поуките са извадени, анализът е направен и в настоящата предизборна кампания предлагаме реалистични приоритети за националната ни сигурност.“

Сред повдигнатите проблеми бяха  и  съвсем конкретни- като намалените от 14 на 4 работещи авиобази,  липсата на пари за боеприпаси, керосин, патрони и муниции, невъзможността за защита на българските граници, отнетите социални придобивки на военните и техните семейства, и  общите проблеми, които вълнуват и всички останали професии – ниски пенсии, безработица, бягството на младите в големите градове или зад граница, здравеопазване, образование до собствеността и производството, които според участниците в срещата са в основата на сериозните проблеми, които стоят за решаване пред бъдещото управление на страната. Особено внимание според запасните офицери трябва да се обърне на мерките срещу битовата престъпност, която създава усещане за безнаказаност. Трябва да се укрепи южната ни граница, защото не бива да се подценява опасността, която може да стане реална от страна на Турция и то не само и единствено като бежански или мигрански поток.

Друг сериозен проблем, който бе представен пред кандидатите за народни представители от коалиция „БСП за България“  е състоянието на разузнавателните и контраразузнавателните служби в България. Според присъстващите на срещата ръководствата на тези институции изпълняват политически задачи и не работят за държавата. Необходимо е да се дефинират приоритетите на българското разузнаване и контраразузнаване и да започне ефективна работа по тях. Щом нямаме армия, поне информация да имаме, заяви един от запасните офицери.

„Разбирам болката ви и се надявам, че в бъдеще няма да повтаряме грешки, че вече сме се разделили с лошите практики и политики“, заяви Весела Лечева. „Знам, че авторитетът на българската армия е сринат. Тази система е разрушена.Съгласна съм с вас, че доста дълго време този сектор се управляваше от хора, които не разбираха от национална сигурност. Прави сте, че всеки един млад човек, който избира да стане професионален военен , трябва да знае какво е кариерното му развитие, да може да бъде сигурен за своето семейство и деца, както и да знае, че старините му ще бъдат подсигурени“, категорична бе Лечева.

На срещата присъстваха още и кандидатите за депутати проф. Венка  Кутева и Красин Каракоцев. А водачът на листата Весела Лечева получи и предложение да стане инициатор за обединяване на национално ниво на запасното войнство, защото според великотърновци този сегмент на обществото има потенциал, който не трябва да бъде пренебрегван.

В разговора категорично беше опроверган слухът, с който представителите на ГЕРБ в отминалите президентски избори внушаваха на търновци, че ако те не са на власт има опасност  техният опонент да закрие Националния военен университет. Това е политическа инсинуация, която не само беше категорично опровергана, но и бе потвърдено, че всички представители в следващия парламент ще работят за това- Националния военен университет да продължава да е  основополагащ за висшето военно образование в България.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!