Виктор Орбан гневно: Не сме тъпи, Унгария ще помага на Сърбия по българската граница

Орбан гневно: Не сме тъпи, Унгария ще помага на Сърбия по българската граница

Унгарският премиер Виктор Орбан на три пъти повтори, че за „първи път не е оптимист, когато става въпрос за положението в света“. Той заяви това по време на срещата си в Белград със сръбския премиер Александър Вучич, предаде БГНЕС. Двамата са се договорили да създадат „нещо като екип, който ще разработва общата стратегия за бъдещото“, каза на свой ред Вучич.

Когато става въпрос за мигрантската криза Виктор Орбан на два или три пъти повтори, че за първи път не е оптимист, когато става въпрос за положението в света, подчерта сръбският премиер и добави: Трябва да се подготвим както за есента, така и за зимата.

„В момента на територията на Сърбия има над 5000 мигранти. Трябва да решим какво ще правим. Имаме готовност да създадем екипи, които да изработват стратегията и подготовката, за това, което ни очаква в бъдеще“, поясни Вучич. Унгарският министър-председател предупреди, че „Европа отново може да бъде изправена пред нова мигрантска криза и предложи помощ на Сърбия в борбата срещу нелегалното влизане в страната“. Според Орбан поради „хлабавия договор Турция и Германия не изключват възможността от повторение на мигрантската криза от миналата година“.

„Ние сме длъжни да си припомним какво стана миналата есен и не може бъдем толкова глупави и да изключим повторение на случилото се през изминалата година“, подчерта Орбан по време на съвместната пресконференция и предупреди, че „не може да се допуска нарушаването на законите и да се допуска нелегално влизане на територията в държавата“.

„Ние сме готови да помогнем на Сърбия за предотвратяване на нелегалното влизане на нейната територия“, каза още Орбан и добави, че „вътрешните министерства ще си сътрудничат по този въпрос“.
Сърбия няма никакъв проблем да приеме унгарски сили в помощ на сръбските полицаи и военни по границата с България, така както това стана на границата с Македония /миналата година, когато Македония беше залята от хиляди мигранти тя поиска помощ от Унгария/.

„По този въпрос нямаме никакъв проблем. Унгария е приятелска държава и всяка човешка и техническа помощ е добре дошла“, обобщава Вучич.

Орбан не изключи вероятността да се стигне до влошаване на мигрантската криза и призова европейските държави да бъдат готови. Той заяви, че службите за сигурност на Унгария и Сърбия ще си сътрудничат по въпроса за миграцията. Унгарският премиер заяви, че Сърбия е суверенна държава и по нейните граници може да става това, което тя пожелае. Според него всички имат интерес сегашното положение да не се влошава, но има голяма опасност, това да се случи.

„Когато стане белята, тогава вече е късно. Като има дъжд, късно е да търсиш чадър. Трябва да имаме планове за евентуално влошаване на ситуацията“.

Виктор Орбан смята, че в Брюксел не искат да приемат и не разбират техните мерки.

„Те искат да накарат страните да приложат мерки, които не са в техен интерес, а напротив, ако Брюксел нещо иска, а ние не го приемаме, тогава ще имаме дълги правни спорове. За да може Унгария да защити своята позиция, трябва да имаме огромна подкрепа от гласоподавателите. Колкото по-голяма е подкрепата, толкова по-лесно ще ни е да защитим интересите си в Брюксел“, каза той.

Виктор Орбан добави, че сърбите са умни и много добре разбират от математика.

„Всеки може да си направи сметката, какви ще бъдат последиците от мигрантската криза и нейното влияние върху живота. Въпросът е дали искаме да приемем тези последствия или не. Ние искаме да премахваме нашите недостатъци, но не и нашият характер. Искаме Унгария да остане Унгария в етническо и религиозно отношение… В ЕС днес това няма никакво значение… Ние имаме право да се защитаваме и да вземем мерки, които не вредят на другите. Аз се заклех върху това нещо. Не искам да направя нещо, което е в интерес на унгарците, но във вреда на сърбите. Затова съм тук – Унгария да се защити по начин, който да няма негативни последици за Сърбия“, заяви Орбан.

Той припомни, че Сърбия няма интерес 10 000 мигранти да бъдат блокирани в страната.
„Ние търсим решение, което да позволи на Сърбия да защити своята територия и граждани. Това беше основният въпрос на днешните разговори с премиера Вучич“, обясни Орбан. За първи път сръбският премиер Александър Вучич открито призна, че страната вече има проблеми с мигрантите.

„81 на сто от мигрантите са икономически от Афганистан. За първи път трябва да призная, че мигрантите в Сърбия създават истински проблеми“, каза Вучич и посочи няколко примера.
Източник: blitz.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!