Вицепрезидентът направи ключов анализ за ЕС и бъдещето на България в него

Вицепрезидентът направи ключов анали за ЕС и бъдещето на България в него

Европейският съюз не е даденост и трябва да се борим за него. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на официалното откриване на поредицата от дебати за бъдещето на европейския проект във Френския институт в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Европа се сблъска с последователни тежки кризи – финансова и икономическа, довела до огромна безработица, кризата с мигрантите и бежанците, заплашваща да взриви Шенгенското пространство, терористичните атаки, а след това и Брекзит“, посочи вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова проблемите, които блокират често най-добрите политики са преустановените отношения между европейските институции и гражданите, резервираността на държавите членки, липсата на солидарност и дефицита на лидерство.

„Европейското съзнание все още доминира, но изострянето на радикалните настроения, които превземат хората и популизмът създават усещането за една Европа, която проповядва само строги ограничения, но задушава най-засегнатите и лишените“, каза вицепрезидентът.

„Въпросът днес е приемаме ли западането на една от най-стойностните идеи на 20 век, или имаме силата да я преосновем и да и дадем бъдеще“, подчерта Илияна Йотова.

По нейни думи трябва да има диалог с гражданите и да им бъде върнато самочувствието, че те са тези, които правят Европа. „Трябва да разсеем страховете им и да ги убедим, че Европа има бъдеще не затънала в собствените си противоречия, а като силен съюз, който може да защитава своите граждани“, допълни вицепрезидентът.

„Очевидно е, че Лисабонският договор вече не е достатъчен и темите за общите граници, за повече сигурност и за отбранителните съюзи, чакат нашите решения“, отбеляза Илияна Йотова.

По отношение на Бялата книга за бъдещето на Европа, която ще бъде обсъдена на Срещата на върха в Рим и включваща пет предложения за нови решения, вицепрезидентът подчерта ролята на държавите членки да направят документа жив, с предложения и идеи.

В дискусията участваха Доминик Волтон, ръководител на научни изследвания към френския Национален център за научни изследвания в областта на комуникацията, специалист по медиите, публичното пространство и политическата комуникация. От българска страна дискутантите бяха проф. Георги Димитров от Софийския университет и Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!