Facebook

Вицепремиерът Нинова: ДКК смени ръководството на ВМЗ Сопот

Вицепремиерът Нинова: ДКК смени ръководството на ВМЗ Сопот Причините – влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала

Днес ръководството на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) взе решение за смяна на борда на ВМЗ Сопот. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на извънреден брифинг в икономическото министерство.

Корнелия Нинова подчерта, че от самото началото тя и екипът ѝ имат за цел да докажат, че държавна собственост не е лоша дума. „Обещахме, че ще полагаме усилия държавните предприятия да се управляват прозрачно, професионално, да не се източват, да се грижат за работниците си и че могат в тази конкурента среда достойно да се състезават и с частните предприятия. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тази цел и се разделяме с тези, които не издържат на целта и на тези изисквания.“, категорична бе тя.

Министър Нинова изтъкна три причини за смяната на ръководството на ВМЗ „Сопот“ – влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, без да е уведомено ръководството на ДКК.

Нинова съобщи, че ВМЗ Сопот завършва 2021 г с печалба от 3 107 000 лв. Но бордът, който управлява сега, реализира загуба в размер на 1 640 000 лв. за първото тримесечие на 2022 г. За 2021 г на всеки 100 лв. разходи са реализирани 107 приходи. А за първото тримесечие на 2022 на всеки 100 лв. разходи са реализирани 96 лв. приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021., само за 3 месеца се увеличават задълженията на дружеството с 21 млн. лв.

Втората причина е в отказа на ВМЗ Сопот да плати държавния дивидент към този момент, въпреки многото писма, изпратени от ДКК по този повод. Нинова припомни, че Министерски съвет е взел решение държавните дружества да преведат дивидента си за 2021 г. на 100% в бюджета до 30.04.2022 г.

Трети мотив за взетото решение се оказва разрез със заложените управленчески принципи, касаещи държавните предприятия. „Ръководството на ВМЗ Сопот зад гърба на принципала ДКК и моя като министър обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба, разбира се, взехме мерки и я спряхме веднага, но ръководството започва да разпродава обособени части, като Почивна база „Чевира“ в Старосел, хотел в гр. Сопот, сгради, намиращи се в Индустриална зона – гара Калояново и др.“, изтъкна вицепремиерът.

Тя съобщи и кой влиза в новото ръководство на дружеството. Това са Иван Василев Иванов – доскорошен областен управител на София област, който е завършил Военната академия, „Г. С. Раковски“, Мариан Кънчев Йовчев, завършил в Долна митрополия, многогодишен служител и директор на Терем в миналото и Камен Николов Шаралиев, завършил Технически университет – София, който работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.

В заключение още веднъж заявявам, че ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно, печелившо и с грижа за работниците, каза министър Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!