Facebook

Вицепремиерът Нинова и икономическият министър на Косово Ризваноли обсъдиха търговско-икономическите отношения между двете страни

Вицепремиерът Нинова и икономическият министър на Косово Ризваноли обсъдиха търговско-икономическите отношения между двете страни „Търговско-икономическите отношения между България и Косово са традиционно добри, но вярвам, че може да се направи още много.

Въпреки негативното влияние на пандемията от Ковид-19 върху икономиките, през 2021 г. стокообменът между двете страни е в размер на 114.4 млн. евро и бележи ръст от 11.4%. Търговското салдо остава положително за България и възлиза на 71.3 млн. евро“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на среща с д-р Артане Ризваноли, министър на икономиката на Република Косово.

В рамките на срещата министър Нинова определи пазара на Косово като високо перспективен в различни сектори. Тя отбеляза, че голям брой косовски фирми развиват търговско сътрудничество с партньори от България. „Смятаме, че е възможно България в близко бъдеще да има още по-широко присъствие на косовския пазар. Очакваме, че българският износ за Косово, ще продължи да бележи ръст и през следващите години. Ще се търсят още начини на сътрудничество, чрез които български производители на хранителни стоки да могат да навлязат на пазара на Косово чрез производство на продукти за вериги магазини“, допълни още вицепремиерът.

От своя страна министърът на икономиката на Република Косово Артане Ризвиноли изказа благодарности за доброто сътрудничество по време на Ковид пандемията и се ангажира да съдейства на бизнеса и развитието на икономическите отношения между България и Косово.

Двете страни набелязаха области от взаимен интерес, като приоритетни те посочиха селското стопанство, насърчаването на инвестиции, информационни и комуникационни технологии, металопреработващата промишленост, доставки на стоки от хранително-вкусовата промишленост – продукти на конкурентни цени като захарни изделия, месни и млечни продукти, консерви, вина и др.​

Подписването на бъдещо Споразумение за икономическо сътрудничество беше друг основен фокус по време на работната среща. В рамките на дискусията стана ясно, че предстои актуализиране на договорно-правна база, която ще спомогне за ускоряването на сътрудничеството между страните и решаване на въпроси от двустранен интерес. „Създаването на Смесена комисия въз основа на сключено Споразумение за икономическо сътрудничество би допринесло за практическото реализиране на редица съвместни проекти в области от взаимен интерес“, заяви министър Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!