Facebook

Владимир Путин – популярният могъщ лидер, чиято личност е силно повлияна от детството по ленинградските улици

Владимир Путин - популярният могъщ лидер, чиято личност е силно повлияна от детството по ленинградските улици Една от най-знаменитите си фрази Владимир Путин произнесе, преди да стане президент на Русия.

През 1999 г. Путин, тогава премиер на РФ, се изказа рязко за борбата с тероризма, обещавайки, че спецслужбите, ако се налага, буквално ще „удавят терористите в тоалетната“. Това беше първото, но далеч не последното сурово изказване на руския лидер.

Могъщ лидер

Путин се е изказвал рязко и по много други проблеми, в това число и на международната арена. „Вие разбирате ли какво сторихте?“ – попита той от трибуната на ООН през 2015 г., обръщайки се към западните лидери, чиято политика на „демократизация“ на Близкия Изток, по неговото мнение, доведе до зараждането на „Ислямска държава“. А на 17 януари, коментирайки слуховете, че Русия притежава компромат за Доналд Тръмп, в който уж има негово общуване с московски проститутки, президентът на Русия заяви, че тези, които са изфабрикували тези слухове, са „по-лоши от проститутки“.

Риториката на Путин не се ограничаваше с времето. През годините на неговото президентство, премиерство, а след това отново президентство, Русия и целият свят видяха Путин в множество силови образи. Той демонстрира навици на джудист, лично пилотира изтребител, стреля с пистолети и пушки, яха мотори и състезателни автомобили.

В допълнение Путин успя да стреля по тигър с приспивателна спринцовка, да язди кон гол до кръста, да се издигне в небето с мотоделтаплан и да поведе ято сибирски жерави и да се гмурне в дълбините на Черно море, където веднага намери две древни амфори (прессекретарят на Путин Дмитрий Песков по-късно призна, че амфорите са били оставени там по-рано от археолозите). Не всеки държавен глава може да се похвали с толкова разнообразен (и неизменно мъжествен) живот.

Корени в миналото

Съдейки по спомените на бившите съседи на Путин в Ленинград (днес Санкт Петербург – бел. ред.), особено тих той не е бил никога. „Като дете той растеше неспокоен – нещо все криеше, често хулиганстваше“, си спомня в интервю за „Московски комсомолец“ Сергей Богданов – приятел от детството на бъдещия политик. Самият Путин признава, че личността му е силно повлияна от детството, когато не веднъж се е налагало да се бори и да проявява жестокост. „Преди 50 години ленинградската улица ме научи: ако боят е неизбежен, трябва да нападнеш пръв“, казва политикът през 2015 г.

Политологът и професор от МГИМО Валерий Соловей смята, че именно в миналото лежи любовта му към образа на мачо. „Той е израснал на двора, включително, ако говорим без заобиколки, сред хулиганите. В тези среди цари подчертан култ към мъжествеността, смята се за правило на добрия тон да демонстрираш тази мъжественост“, казва Соловей.

След това Путин е служил 16 години в КГБ (1975-1991 г.). Според политолога в средите на спецслужбите, както при военните, също високо се цени мъжествеността, в това число нейните външни прояви. Това също е повлияло на Путин.

Популярността на Путин в Русия не предизвиква никакви съмнения. През декември 2016 г. рейтингът му беше 86% по данни на ВЦИОМ. Валерий Соловей е уверен, че суровият образ на президента на Русия е една от съставляващите на неговия успех и Путин добре помни това.

„Путин изглежда силен лидер, истински мъж – казва политологът. – При възможност, той обича да демонстрира външните белези на този образ чрез маниер на поведение и физическа кондиция“.

Соловей е уверен, че „любовта към силната ръка“ и силния лидер е присъща не само на Русия, но и за всяко общество, „даже най-демократичното и рафинираното“. Това доказва, например, победата на Доналд Тръмп в САЩ. „Ако погледнем Тръмп, той се държи по подобен на Путин начин“, казва експертът.
Източник: „Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!