Вяра Емилова: ЕС трябва да коригира феномена „работещи бедни“

Вяра Емилова: ЕС трябва да коригира феномена "работещи бедни"
Европейските социалисти ще се борят срещу кредитното робство

“Европа в новата реалност е невъзможна без фокус върху образованието в страните – членки. Грамотността на новите европейци е каузата, за която ще се борим в този мандат на Европейския парламент. Това е пряко свързано с адекватни доходи и коригиране на феномена “работещи бедни”, каза кандидатът за член на ЕП Вяра Емилова в Перник.

Заедно с водача на листата на БСП за България Борис Цветков и кандидатите от листата за Перник, тя се срещна с ръководството и членове на КНСБ в миньорския град. Перник е сред градовете – лакмуси, в които ефкетите от недостатъците на сегашните европейски политики се очертват ярко в няколко направленя: безработица, здравеопазване, доходи, демографски срив, трудова миграция и др.

“Повишаване на заетостта в Европа трябва да означава не просто повече работни места, а по-добри работни места, с по-добри условия на труд и справедливо заплащане. Поставяме си като цел делът на работещите бедни в ЕС да спадне под 5% до 2030 г. Ние се борихме заедно със синдикатите за достойни минимални заплати, прозрачност на заплащането и справедлива оценка на труда на всеки един трудещ се”, припомни Емилова.

По думите ѝ силна и отворена европейска икономика не може да се постигне с пасивни механизми. “Искаме инвестиционен план за зеления и цифровия преход за създаване на адекватна трудова заетост, развитие на индустрията и превръщането ѝ в иновативна, конкурентоспособна и кръгова. Искаме справедлива стратегия „Произведено в Европа“ и съвместно финансиране на проекти от общ интерес в Европа”, беще категорична тя.

Тя не скри възмущението си, че 1% от европейското население притежава 99% от средствата и ресурсите. “Не може да има обединена Европа, докато не намерим ефективен начин за справяне с кредитното робство. Европеецът (в частност българинът) живее, за да плаща кредити и това отнема целия му живот”.

Сред спешните мерки, които социалистите предлагат са: укротяване на инфлацията, определяне на необлагаем минимум и реформа на данъчната система при гарантиране на фискална стабилност, семейно подоходно облагане, ръст на социалните плащания и по-високи пенсии.

За работещите: минимална работна заплата за 2025 г. в размер на 1100 лева, изчислена по законово установения механизъм, предложен от БСП; увеличение на дневното обезщетение за безработица (минималното и максималното) съобразно ръста на МРЗ (60%) и максималния осигурителен доход МОД (60%) ; увеличение на средствата по Националния план за действие по заетостта с 10%; мерки за повишаване на безопасността на работното място; преодоляване на феномена „работещи бедни“ и гарантиране на достойни доходи.

Социална справедливост и сигурност. Достоен живот за всеки, без бедност и с намаляващи неравенства. Социален щит за младите, работниците, пенсионерите и уязвимите. Преодоляване на демографската катастрофа.

Фокусът на БСП пада върху младите и демографския срив, където се предлагат редица мерки: еднократна помощ при раждане за първо дете – 600 лева, за второ дете – 1200 лева, за трето дете – 1700 лева, за всяко следващо – по 300 лева.

Еднократна помощ в размер на 7 минимални работни заплати (7700 лв. за 2025 г.) за всяко второ и трето дете на родители, които са осигурени минимум 24 месеца назад (обхваща над 9 000 родители) също е сред мерките.

Не на последно място – постигане на високо качество на образованието в съответствие със съвременните изисквания и с нуждите на българската икономика с цел постигане на икономическа стабилност и независимост.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!