Вяра Емилова: Смесеното гласуване ще даде право на много повече български граждани да упражнят своя вот

Вяра Емилова: За да правиш политика, трябва да си близо до хората и да решаваш техните проблеми
БСП подкрепя решенията, които са важни за българското общество

“Днес ще бъде разгледан важният законопроект за смесеното гласуване. Това не е изцяло отричане на машинния вот, напротив. Машинният вот трябва да остане, но трябва да има и още една възможност за българските граждани, които имат все още имат страх от гласуването с машина.“

Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Вяра Емилова в ефира на Nova News.

В предаването “Твоят ден“ тя обясни защо това е важно: „При срещите ни с хората те казват, че заради машинния вот не излизат да гласуват. Ако има хартия, част от българските избиратели ще могат да упражнят своето законно право на глас. Виждаме колко е спаднала избирателната активност, а тогава органите стават недостатъчно легетимни“, посочи тя и отбеляза колко е спаднала активността при изцяло машинно гласуване. „Гласуването и на хартия, и на машина, ще даде правото на много повече български граждани да упражнят своя вот“, категорично заяви Вяра Емилова.

„Притеснение за манипулиране на вота винаги има, такива имаше и когато вотът беше изцяло машинен“, смята Вяра Емилова и продължи: „Много е важно органите, които се занимават с честността на вота, с противодействието на купуването на гласове, да могат много добре да свършат своята работа. Много е важно и хората в изборните комисии да следят за честността на вота“, обясни тя.

По думите ѝ трябва да гледаме и към европейските практики: „Само в три страни има машинен вот, това са Белгия, Франция и Естония. Държави с доста силно развита икономика и доста честен изборен процес, като Финландия, Германия, Нидерландия и Ирландия, са отхвърлили изцяло машинния начин на гласуване“, коментира социалистът.

Вяра Емилова не може да приеме опитите, с които БСП се опитва да бъде вкарана в различни коалиции. „Вчера се видя една друга такава коалиция – за оръжията. Ние подкрепяме решенията, които са важни за българското общество“, заключи тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!