Георги Гьоков в Стара Загора: БСП отвоюва социален бюджет

„Около  600 000 деца ще бъдат подкрепени с месечни помощи до завършването им на средно образование. От 1 април тази година се увеличава размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 650 лв. на 710 лв., което беше 380 лв.“, каза Иван Ченчев, който е председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и е член на Комисията по културата и медиите. Министърът на труда и социалната политика Гьоков, зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев и депутатът Момчил Ненов представиха актуалните теми, стоящи пред обществото и политиките, за които партията настоява в коалиционното управление.

„БСП винаги е настоявала за засилване ролята на държавата и връщане на тази на социалната държава. Нашата политика е последователна. Парите за младежите,  за децата и за спорта са нараснали десетократно. БСП има най-много мерки за подкрепа на младите хора, от тази година ще са безплатни за родителите детските ясли и градините“, каза Иван Ченчев. По думите му бюджетът на националните медии е драстично увеличен спрямо миналата година. За него тези срещи, които партията реализира, са твърде полезни и те ще продължат.

„Най-социалният бюджет за последните 12 години е бюджетът за 2022 година. Около 20 млрд. лв. са за социална политика, социалните разходи са увеличени с над 30% спрямо м.г.“ Това каза социалният министър Гьоков и член на Изпълнителното бюро на БСП пред Областния партиен съвет в Стара Загора.

„Няма по-ниска пенсия в момента от тази, която възрастните са получавали в началото на декември. Това е без Ковид добавката, която беше намалена, но за  първите 6  месеца на тази година е предвидено изплащането на допълнителните суми на всички пенсионери в размер на 60 лв. От 1 януари до 30 юни тази година минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 370 лв. От 1 юли до 31 декември се увеличава на 392,57 лв. Запазва се максималният размер на получаваните пенсии. От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 6,1% . Средният размер на пенсията на един пенсионер се предвижда да достигне 573,76 лв. Нарастването е 13,4 %  спрямо 2021 г. Очаква се реален ръст на пенсиите от 7,3 на сто през 2022 г.“, заяви социалният министър.

По думите му увеличава се и минималната работна заплата от 650 на 710 лв. Увеличават се месечните семейни помощи за деца  и доходният критерий. За отглеждане на дете до завършване на средно образование семействата ще получават: за едно дете – с 10 лв. (от 40 лв. на 50 лв.), за две деца – с 20 лв. (от 90 лв. на 110 лв.), за три деца – с 30 лв. (от 135 лв. на 165 лв.) и за семейства с четири деца – с 30 лв. (от 145 лв. на 175 лв.). От 1 април се променя и минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 12,00 лв. на 18,00 лв., а максималният дневен размер се запазва на 85,71 лв.

„БСП в качеството си на съуправляваща партия има възможността да реализира визията, която в продължение на години защитаваше в опозиция. Активната социална политика и заложените мерки, особено тези в помощ на младите семейства, са насочени и към решаване на демографските проблеми на България. Настоящите кризи са в резултат на дългогодишната дясна политика в управлението, на тежката обстановка, създадена и от трите световни кризи – енергийна, здравна и глобалното противопоставяне“, каза Момчил Ненов, член на  Комисията по труда, социалната и демографската политика и на Комисията по политиките за българите извън страната.

Социалистите приветстваха идеята за разговори по всички актуални теми в страната и  считат, че министрите и депутатите трябва да провеждат  срещи с гражданите, защото голяма част от българските общини не представят истинските факти пред обществото. БСП ще продължи обиколките из цялата страна, обявиха министърът и депутатите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!