Георги Гьоков към премиера Денков: Защо нарушихте закона като не определихте размера на минималната работна заплата за 2024 г.?

Георги Гьоков, БСП: Българи, бдете! Различавайте истинската грижа за хората от популистките предизборни обещания
В България няма нито една мярка, която да защитава българите от инфлацията и повишаващите се цени

Какви ще са приоритетите на правителството в социалната сфера, чрез които ще подкрепяте българите и българския бизнес във време на инфлация и трайно растящи цени на енергията и на храните, на стоките от първа необходимост?

Този въпрос към министър-председателя Денков зададе народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков по време на блиц контрола в парламента.

„Ако трябва да обрисуваме кратко ситуацията в държавата през последните месеци, ще трябва да я определим като разпад на социалните и обществени структури. Правителството се занимава с преместване на паметници (нещо, с което не са съгласни поне 60% от хората), с промяна на националния ни празник (нещо, с което не са съгласни 75% от хората), със залъгващи съдебни реформи. Т.е. се занимава по-скоро със собственото си съществуване, a приоритетите на обществото са много по-различни“, коментира Гьоков.

По неговите думи, в резултат на водената от правителството антисоциална политика, българите са силно затруднени от покачващите се цени на енергията и на храните, инфлацията остава много по-висока от средната за ЕС и отново тръгва нагоре, а неравенствата се изострят и задълбочават.

„Факт е, че за разлика от другите европейски страни, в България няма нито една мярка, която да защитава българите от инфлацията и повишаващите се цени на стоките от първа необходимост“, посочи социалистът.

„Защо, г-н министър председател, допуснахте нарушаване чл. 244 от Кодекса на труда, където императивно е записано задължението на правителството в срок до 1 септември да определи минималната работна заплата за страната в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година?“, попита още Георги Гьоков.

„Имахте два месеца да приемете това решение, а не едва вчера да го качите на сайта за обществено обсъждане. Това не е дребно заяждане, а неспазване на българското законодателство“, категоричен бе той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!