Георги Гьоков: С помощта на миньорите защитихме техните интереси

Георги Гьоков: С помощта на миньорите защитихме техните интереси

„С помощта на миньорите защитихме техните интереси. Те вече ще могат да се пенсионират при облекчени условия.“

Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. Той отбеляза и усилията на левицата, и настойчивостта на на миньорите по този въпрос. Гьоков допълни, че БСП винаги е проявявала разбиране към хората на тежкия физически труд, първа категория и винаги е била съпричастна към проблемите им.

„Подкрепяме предложението на Омбудсмана, което е в защита правата на миньорите и гарантирането на тяхното пенсиониране, когато останат без работа заради ликвидация на мината, в която работят“, обясни депутатът.

Той напомни, че мнозинството от ГЕРБ и ОП са създали проблема, който сега се втурват да решават, с присъщия им безсмислен ентусиазъм, безпардонност и арогантност, все едно, че някой друг е забъркал кашата, а те се явяват като спасители. „Ще спасявате миньорите, които вие поставихте в това положение“, обърна се той към управляващото мнозинство.

По думите му при приемане на Бюджета на ДОО за 2018 година, с мотиви точно противоположни на сегашните, с които искат отмяната, те са въвели промяната в Кодекса за социално осигуряване, с която са лишили миньорите от една придобивка. „Преди управляващите да променят Кодекса за социално осигуряване, миньорите можеха да се пенсионират при облекчени условия, в случай, че мината се ликвидира“, поясни той.

Георги Гьоков обясни, че се е стигнало до там, че след тези промени, ако миньор бъде съкратен, защото мината се закрива, той не може да намери работа като миньор. По думите му в този случай съкратеният работник е трябвало да търси друга работа, въпреки че няма квалификация за такава и да чака да навърши 54 години, за да излезе в пенсия.

„Тогава ви предупредихме, че това е една недообмислена промяна в пенсионното законодателство, която по недопустим начин, ще засегне работата и живота на тези хора, въпреки че вносителите НОИ и Министерство на труда и социалната политика тогава не представиха анализ и разчети колко човека ще ощетят.

Гьоков припомни, че народните представители от ПГ на „БСП за България”, членове на Комисията по труда, социалната и демографската политика, са внесли искане до председателя на комисията Хасан Адемов в дневния ред на редовното заседание на комисията да влязат промените в Кодекса за социално осигуряване, за да могат след това, най-накрая да влязат и в пленарна зала и да бъде решен проблемът на миньорите. Той подчерта, че депутатите от левицата са направили това  в отговор на обещанието към съкратените миньори от „Бобов дол”.

ПГ на БСП за България подкрепи и обещаното при срещите на лидера на БСП Корнелия Нинова и народни представители от ПГ на левицата с миньорите от Бобов дол, след първото гласуването на Законопроекта, още в същия ден да бъде подложен на второ гласуване.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!