Георги Свиленски: БСП предлага таван на цените и закон за спекулата

Свиленски към Фандъкова: За какво ще се използват парите от оскъпената с 60 млн.лв. билетна система на столичния транспорт?
Президентът и служебното правителство да не пращат оръжия и военни за Украйна преди да се е произнесъл Конституционния съд

„Най-важният въпрос са цените и инфлацията. БСП предлага таван на цените за 40-50 основни стоки, както правят редица европейски държави. Както и закон за спекулата, който предлагаме от година и заради който ни обвиняват в тоталитаризъм, но това вече го има в цяла Европа.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Георги Свиленски в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Той посочи, че инфлацията рязко е нараснала, когато служебното правителство е отказало да предложи бюджет на държавата. „Защото без бюджет няма доходи, няма помощи, няма подкрепа за бизнеса, а когато икономиката не работи, няма как да не очакваме висока инфлация“, обясни Свиленски.

Социалистът призовава служебните министри и медиите да не се намесват пряко в предизборната кампания. „Служебният кабинет не е спирал да се намесва, като започнете от Атанас Пеканов, през Крум Зарков, Явор Гечев също дава оценки на политическите партии“, подчерта той.

„Мечтата на много хора, които не искат България да се развива по един демократичен път и всеки българин да се чувства достойно, е БСП да я няма. Вероятно Кирил Добрев със своето изказване се присъединява към тези хора. Това е битка, която водим от много години, но ние показахме, че България има нужда от лява партия, а и българските граждани показват, че подкрепят политиката на БСП“, коментира още Георги Свиленски.

По неговите думи 14 души не са изключени от БСП заради критики към ръководството и Корнелия Нинова, а за хулигански прояви и уронване престижа на партията по време на най-висшия ѝ партиен форум.

Свиленски коментира решението на Конгреса на БСП след изборите социалистите да проведат вътрешнопартиен референдум, на който всички членове на партията да определят с кого БСП ще влезе в преговори или ще подкрепи като мандатоносител при съставяне на следващо правителство. „Няма друга партия, която да подхожда по такъв демократичен начин“, категоричен бе той.

„Ние не сме срещу еврото, но сме казали, че България трябва да влезе в Еврозоната тогава, когато е готова. Това, което ние говорим през последната година – че България не е готова да приеме еврото от 1 януари 2014 г., не заради неприети закони, а заради високата инфлация и непокриването на критериите, се потвърди преди 2 дни“, посочи социалистът и добави, че когато икономиката и гражданите са готови за такава стъпка, БСП също ще я подкрепи.

Георги Свиленски коментира още, че очаква на организирания от БСП референдум против джендър идеологията в българските училища българите да покажат своето отношение към нея. „Няма как деца до 18 години да си сменят пола. Няма как на деца до 18 години да им се обяснява, че не са момче или момиче, а нещо друго. Това нещо пълзи в Европа и в света и ние, като отговорни хора и родители, трябва да се противопоставим. В България вече го има в различни учебни материали, където тоалетната в детската градина е посочена с три знака, а не с традиционните за момче и момиче, а и още едно – където едното краче е в панталона, другото е в поличка. Десетки граждански организации вече се противопоставят на това“, подчерта той.

„Едните са бившето ляво, другите, вероятно в техните глави – бъдещето ляво“, каза Свиленски за новото обединение „Левицата“ и „Продължаваме промяната“, като призова българските граждани да гласуват за настоящето ляво – БСП, които в момента ще защитят техните интереси и доходи.

„Целта ни на изборите е България да има редовно правителство, което да защитава интересите на българските граждани, а за да има такова, БСП трябва да участва в него“, посочи социалистът.

„Не трябва да се изпращат оръжия за Украйна и български военнослужещи в мисията на НАТО. От БСП сме сезирали Конституционния съд за решението на Народното събрание и на това дело вече е даден ход. Призоваваме президентът и служебното правителства да се въздържат от такива действия, докато не се произнесе Конституционния съд“, каза още Георги Свиленски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!