Георги Свиленски: Важно е дали ББР е дала предварително съгласие „Инерком” да отиде да преговаря с ЧЕЗ

Георги Свиленски: Важно е дали ББР е дала предварително съгласие „Инерком” да отиде да преговаря с ЧЕЗ
„Стана ясно, че ББР е давала някакви разрешителни, подписвала е писма и желанието на комисията e да получи тази документация от банката, за да изясни детайли около сделката с ЧЕЗ”.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски на заседанието на временната комисия за сделката с ЧЕЗ.

Той добави, че  принципал на ББР са министърът на икономиката и премиерът и ако те не са знаели, че банката дава разрешение за 80 млн. лв., кой да знае. „Важно е дали ББР е дала предварително съгласие „Инерком” да отиде да преговаря с ЧЕЗ, за да се покаже, че са финансово стабилни, въпреки че най-вероятно не са”, заяви той.

Георги Свиленски попита с какво ще допринесе това, че БНБ ще прати след няколко месеца информация до парламента, след като сделката вече е приключила.

Христо Проданов: Идеята на комисията за сделката с ЧЕЗ беше да се разследва хронологията и кой стои зад Гинка Върбакова

 „Идеята на комисията за сделката с ЧЕЗ беше да се разследва хронологията и кой стои зад Гинка Върбакова, ако може да се достигне до такава информация”. Това каза народният представител Христо Проданов на заседанието на комисията.

Той добави, че ако правителството е имало желание, е могло да предостави информация, която представлява финансова тайна в секретно деловодство на Народното събрание.

„Макар че каква финансова тайна представлява обещанието за раздаване на кредити и харчене на пари от ББР, която е държавна банка и ресурсът, който се изразходва там, трябва да може да се контролира от парламента”, коментира той. Проданов бе категоричен, че тезите с финансовата тайна и намирането на други причини, с които да не се даде информация на комисията,  неглижират работата й.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!