Facebook

Георги Свиленски: За БСП първи приоритет е да се стабилизира държавата

Георги Свиленски: Важно е дали ББР е дала предварително съгласие „Инерком” да отиде да преговаря с ЧЕЗ Бюджетът трябва да бъде приет, затова призовавам за разум, за мъдрост

„За БСП първи приоритет е да се стабилизира държавата, да се приеме актуализацията на бюджета със съответните предложения за Държавното обществено осигуряване и Закона за здравната осигурителна каса. Неща, които очакват българските граждани. Изборите са краен вариант.“

Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БТВ.

В предаването “Тази неделя“ той обясни, че левицата стабилизира първо с диалог, второ с политики. „Говорим с всички, защото сме в ситуация, в която парламентът е разделен, няма мнозинство, което да даде стабилност“, обясни Свиленски и допълни: „БСП дълго време участва в политиката.

Ние имахме готовност назад във времето и с кабинети, и с правителства. Ние имаме експертиза и във външната политика, и в регионално развитие, и в енергетика. Имали сме дори министри, които в момента са действащи депутати. Имаме какво да предложим, когато коалиционните партньори седнат и видят в тази ситуация кой на кое място е подходящ“, каза още той, като уточни, че до този момент не обсъждано разпределението на министерствата, които са от квотата на “Има такъв народ“.

Според Свиленски по-важното е не кога ще бъдат изборите, а какво ще се случи до тях и след тях. „Аз не виждам възможност нови избори в рамките на годината да родят по-различно мнозинство. Ние сме пред избора дали да изпаднем в хипотезата на миналата година или да се опитаме да стабилизираме държавата, за което ние от БСП настояваме още от първия ден на това правителство, а и в сегашната ситуация“, коментира той.

„Последните два дни играем в сценарий, написан някъде. Тази непредсказуемост не може да продължи, не може да си играем със съдбите на хората“, категоричен е председателят на парламентарната група на БСП и допълни:

„Аз присъствам на коалиционните съвети и цялата хронограма на бюджета беше направена още миналия петък. На коалиционните съвети всички партии си представиха предложенията, бяха обсъдени, едни бяха приети, други не. Там никой не каза, че няма да приеме дадено нещо. И изведнъж в 3 часа видяхте какво стана. Започват да се вадят листчета от преди два месеца, но това не е коалиционно поведение“, смята Георги Свиленски, който заяви, че по този начин не бива да се води диалог, с който и да е партньор.

По думите му премиерът и партията мандатоносител трябва да положат усилия да намерят парламентарна подкрепа, както е станало при формирането на кабинета. „Трябват народни представители, които искат да работят за държавата, за да работят и парламентът, и държавата, и правителството.

Хората очакват увеличение на пенсиите, майките очакват увеличение на надбавките, децата очакват подкрепа, бизнесът също очаква подкрепа“, коментира Свиленски и допълни, че ако отидем на нови избори, 2 месеца парламентът ще е затворен, пенсионерите ще получават същите пенсии, само че цената на бензина расте всеки ден, парното започва да расте, цената на хляба ще продължи да расте. „Тези неща трябва да бъдат казани“, допълни той.

„Когато ние сме били в опозиция, сме били отговорни към държавата. Искали сме да покажем, че управлението на Борисов е вредно и трябва да си ходи.

Но сега в ситуацията на война, на финансова и икономическа криза, да си играеш със съдбата на българските граждани, е меко казано несериозно“, заяви Свиленски като добави: „Бюджетът трябва да бъде приет. За да влезе в сила в Планът за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат променени над 20 закона. Трябва да бъде направена и съдебната реформа.“

По думите му БСП ще се опита да бъде този фактор, който да стабилизира и да изтрезнява опонентите. „Правим го като не влизаме в споровете за постове, в ежедневните скандали. Ще се опитаме да направим така, че партньорите да се говорят“, обясни социалистът.

Според Свиленски липсата на борба с корупцията води до това управляващите по общини да си правят каквото искат.

„Затова призовавам за разум, за мъдрост, призовавам за това България да има правителство и бюджет и да може да приемем нужните закони за Плана за възстановяване и устойчивост“, заключи той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!