ГЕРБ отнемат и паметника Бузлуджа

ГЕРБ отнемат и паметника Бузлуджа


Държава си връща от БСП собствеността на паметника на Бузлуджа
Паметникът на Бузлуджа отново ще бъде държавна собственост. Това става ясно от дневния ред на днешното заседание на служебното правителство.
В дневния ред е заложена точка за отмяна на решение №731 на МС от 2011 г., когато кабинетът „Борисов 1” прехвърли безвъзмездно собствеността на паметника.

Така от държавен той се превърна в стопанисван от БСП. Партията обаче така и не се захвана с ремонта му. Явно това е и основната причина за връщане собствеността на държавата.

Отмяната на решението от 2011 г. е предложена от регионалния министър Спас Попниколов. Това предложение може да бъде тълкувано като предпоставка за бъдещи инвестиции на държавата в реконструкцията на комунистическия паметник. Интересното е, че през последните години странният рушащ се паметник привлича все повече туристи и се разпознава като една от основните забележителности сред чужденците.

Наскоро в традиционната си рубрика „Пътешествие“ (Travel), CNN акцентира на нестандартната комунистическа архитектура в България и по-специално на монумента на връх Бузлуджа. Според изданието, полуразрушената вече сграда представлява „съветски извънземен кораб“, което кореспондира с мнението на половината население на България. Не е пропусната и червената звезда, която украсява чинията.

Последно в публичното пространство бе представен проект, който лансира идеята Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“.

Монументът на връх Бузлуджа няма статут на паметник на културата и министерството не възнамерява да финансира ремонта му, обяви преди време министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпрос от парламентарния контрол.
Източник: segabg.com

Ние от Булпресс питаме: Трябва ли всеки символ на Социализма да се унищожи, да се преобрази, да се заличи и да се откажем от историята си, от миналото си, от спомените – от добрите спомени?

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!