„Дейли Експрес“: Гърция, Испания, Италия и Франция се обединяват в „южен фронт“

"Дейли Експрес": Гърция, Испания, Италия и Франция се обединяват в "южен фронт"

Изстрадалите лидери на Европейския съюз се обединяват в „южен фронт“, за да изглеждат обединени на фона на кризата, която обхваща Общността, пише британският вестник „Дейли Експрес“, цитиран от „Фокус“.

След повече от 18 месеца на мигрантска криза, която оказва натиск по шенгенските граници и хвърли в хаос страните, които се чудят как да я контролират, сега финансовите неволи се задълбочават – особено на нации като гръцката.

Поради тази причина управляващите в Атина се опитват да насърчат среща на южните европейски лидери, която ще се проведе в гръцката столица на 9 септември.

Поканата за нея вече беше приета от френския държавен глава Франсоа Оланд.Целта на срещата е да бъде формиран „южен фронт“ за противопоставяне на двата основни проблема, които разклащат ЕС.

Освен Оланд, на нея са поканени да присъстват още лидерите на Испания, Португалия, Кипър и Малта. Италианският премиер Матео Ренци също е проявил интерес към идеята.

Според гръцките медии конференцията е насочена към създаване на силна южна „ос“, за да се противодейства на влиянието на страните в Северна Европа. По всичко изглежда, че министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е изнервен от слуховете за възможен срив на сделката за бежанците, постигната между Брюксел и Анкара през март тази година.

Формирането на „южния фронт“ ще бъде отговорът на политическите молитви, тъй като гърците изглежда губят вяра в младия им лидер, коментират от редакцията.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!