Дейците на културата в Свиленград: Културата се крепи напук на държавата

Дейците на културата в Свиленград: Културата се крепи напук на държавата
Проектът „Визия за България“ представиха и дискутираха  народните представители от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов и Нона Йотова с културни дейци и самодейци в град Свиленград.

„Културата в град, като нашия, се крепи от самодейците, напук на държавата“, бе едно от становищата, около което се обединиха присъстващите. Те споделиха, че Министерството на културата е забравило за общини, като Свиленград, и не финансира нито библиотеки, нито историческия музей.

„Опасявам се, че културата е изтърсакът на управлението, защото бюджетът за нея е трайно закотвен на 150 млн. лв годишно, независимо от уверенията на управляващите, че ще се увеличи. Това означава само едно – ГЕРБ не дава пуканата пара за култура. Като алтернатива, ние ще променим това. Доказваме го с нашите парламентарни инициативи“, отбеляза народният представител Александър Симов. Присъстващите поставиха въпроса за изтичането на младите таланти от страната.

Народният представител Нона Йотова коментира, че е необходима целенасочена държавна политика в подкрепа на даровитите деца в областта на културата. „Никой не мисли за тях, оставяме ги да избягат в чужбина, да се развиват там, а това е тежък удар не само за културата, но и за българското общество“, каза тя. Участниците в дискусията одобриха законопроекта „Културен чек“ и препоръчаха БСП да продължи да го отстоява, независимо, че е бил отхвърлен.

По- късно през деня народните представители проведоха среща и с гражданите на Свиленград. В срещата участие взе и народният представител от ПГ на „БСП за България“ Никола Динков. „Поради одобрението, което срещам към проекта „Визия за България“ ще разработим и Визия за Хасково“, подчерта Динков. Коментиран бе и въпросът за поведението на вицепремиера на България, на което народният представител Александър Симов отговори: „Това поведение е явната демонстрация на арогантното лице на властта“. Емоционалната кулминация на срещата дойде с изпълнението на песента „Не завиждам“ на Нона Йотова. Тя пое ангажимента въпросите, касаещи културата в региона, да бъдат отнесени в Народното събрание.

Жителите на град Маджарово обсъдиха с народните представители от ПГ на „БСП за България“ – Манол Генов и Цветан Топчиев проекта на БСП „Визия за България“. Присъстващите на срещата проявиха интерес към Визията, поставиха множество въпроси в различни сфери и дадоха своите предложения. Един от проблемите, който бе поставен от присъстващите, бе за хората, които „имитират земеделие“. „Това явление се получава, в резултат на липсата на контрол от страна на държавата. Във Визията сме предложили конкретни мерки“, обясни народният представител Цветан Топчиев.

Темите здравеопазване и данъчна политика бяха сред водещите на срещата. Гражданите изразиха недоволството си от факта, че един общопрактикуващ лекар посещава общинския център веднъж седмично и на територията на общината няма нито една аптека.

По отношение на данъчната политика, народният представител Манол Генов коментира, че: „Акцентът в данъчната политика, предложена във „Визия за България“ е – по- голяма социална справедливост при разпределението на публичния финансов ресурс. Той коментира и алтернативния бюджет, който БСП предлага за 2019 г.

Жителите на село Минерални бани, Хасковска област обсъдиха проекта „Визия за България“ с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Васил Антонов и Иван Генов.

Присъстващите подкрепиха частта от предложената от БСП социална политика във „Визия за България“, която включва преизчисляване на пенсиите. Широко дискутиран бе и въпросът със здравеопазването, като присъстващите дадоха предложение то да бъде разделено на държавно и частно с цел по- висока достъпност.

Засегнати бяха и екологичните проблеми в областта, свързани с вредните емисии от „ТЕЦ Марица изток“, и проблемът със заетостта. Изграждането на индустриални зони, като начин за преодоляване на проблема със заетостта, коментира народният представител  Иван Генов. Въпросите, касаещи енергетика и необходимостта от изграждане на  АЕЦ „Белене“, коментира народният представител Васил Антонов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!