Facebook

Деница Златева: Остана усещането, че европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера и ГЕРБ

Деница Златева: Остана усещането, че европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера и ГЕРБ Политическата оценка на БСП за европредседателството ще бъде представена през тази седмица

„В края на миналата година БСП бе единствената партия, която представи документ, свързан с приоритетите за eвропредседателството. Политическата оценка на партията за европредседателството ще бъде представена през тази седмица”. Това каза зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева пред БНР.

Тя добави, че БСП – като политическа сила е работила изключително активно по един от основните приоритети – Западните Балкани. „Ролята на Кристиан Вигенин, като председател на комисията по европейско въпроси, бе много голяма. БСП даде изключително голям принос към успешното парламентарното измерение на европредседателството, въпреки че към нас имаше много критики, че го саботираме“- каза Златева.

Деница Златева припомни, че на 1-ви декември парламентът е приел решение за позицията си по проекта на програмата на председателството. „В това решение има една изключително важна точка, която,за съжаление, през изминалите 6 месеца бе неглижирана от премиера и част от министрите.

Тя казва, че министрите трябва да информират редовно парламентарните комисии по напредъка на организацията на приоритетите, а министър-председателя за резултатите от заседанията на Европейския съвет”, уточни тя. Зам.-председателят на левицата добави, че за съжаление, за тези 6 месеца, премиерът се е появил само веднъж в парламента и то след декларация на лидера БСП. Тя заяви, че по време на председателството парламентът е останал игнориран.

„Искам да изразя поздравления към българската администрация и дипломация за работата им през тези 6 месеца. Публичният образ на европредседателството се концентрираше между дейността и срещите на премиера и част от министрите, но основната дейност, този тежък труд, лежеше на плещите на професионалните дипломати, служителите в министерствата, МВР, НСО, НДК.

В българското общество, обаче остана усещането, че европредседателството бе превърнато в ПР акция на премиера и ГЕРБ“, каза още Златева.

Тя добави, че най-големият успех на председателството, обаче ще бъде, ако държавите членки затворят три теми за България – приемането ни в Шенген, влизането ни в чакалнята на Еврозоната и премахването на мониторинговия механизъм. „Очаквам част от тези теми да бъдат поставени по време на австрийското председателство“, каза още Деница Златева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!