Димитър Данчев: Пороците на системата за електронните винетки са заложени още при самото възлагане на поръчката

Димитър Данчев: Пороците на системата за електронните винетки са заложени още при самото възлагане на поръчката
„Пороците на системата за електронните винетки бяха заложени още при самото възлагане на поръчката, защото заданието за поръчката беше изработено без нормативен регламент, а необходимите законови промени бяха напаснати по вече практически изработената електронна система“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев от парламентарната трибуна. Той припомни, че по закон Електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа трябваше да влезе в сила на 1 януари т.г., но имаше проблеми със сайта, мобилното приложение, наличието на пунктове за самообслужване по бензиностанции и гранични пунктове, както и изобщо проверката дали автомобилът има винетка от страна на полицията. „С две думи – пълен хаос.

Експертите от АПИ се оправдаха, че системата е „нова, сложна“ и е нормално нещата да не се случват за „миг“. Интересното е, че „сложната система“, която е „нова“, е била уж тествана от август 2018 до 17.12.2018г. и АПИ е имала повече от четири месеца да се подготви за старта на системата“, коментира народният представител. По неговите думи конвертирането на хартиени в електронни винетки е било спряно още на 3 януари и от тогава досега не работи. „Защо в система за десетки милиони левове не са предвидени елементарни проверки за допустимост на въвежданите данни, така и не стана ясно. За сметка на това бяха обвинени „недобросъвестните граждани“.

„По време на хаоса с електронните винетки в първите дни на новата година се разбра, че „Капш трафик солюшънс“, които изграждат системата за електронни винетки и тол-системата, не са отговаряли за изграждането на злополучния сайт bgtoll.bg. Очевидно според възложителите на поръчката за изграждане на тол-системата, когато даваш 150 млн. лв за една електронна система, не е необходимо да получиш срещу тях и сайт, през който да извършваш събирането на електронните пътни такси“, коментира Данчев. Той подчерта, че левицата е поискала договора, но той не е бил предоставен. „По-късно научихме, че договорът и анексът към него се пазят в тайна, защото очевидно в тях има информация, която за пореден път показва порочността на модела на управление на обществените поръчки“, каза още Димитър Данчев.

Данчев коментира, че пропуските, като липсата на колцентър, недоставени автомати за самообслужване, проблеми, свързани с дистрибуцията, ненужна фирма посредник, която събира гигантска комисионна, струват на държавата милиони. „Кой носи отговорност за тези пропуснати ползи? Когато ние предложихме държавно предприятие да отговоря за това, управляващите го отхвърлиха. Държавата е платила 20 млн. лв. за консултации от Световната банка и вътре ясно е предписано, че когато става въпрос за продажба на електронни винетки, това е прерогатив изцяло на АПИ“, каза още Данчев.

Георги Свиленски: Изнудвана ли е фирмата изпълнител да наема подизпълнител?

„Изнудвана ли е фирмата изпълнител да наема подизпълнител? Имало ли е в поръчката намалени дейности? Имало ли е 200 м. отпичен кабел, който после не е бил необходим? Имало ли е заповед от АПИ една седмица преди 31.12.2018 да спре монтажът на тол-апарати, които направиха този хаос?“ Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна и поиска комисия, която да види всички обстоятелства по обявяването на поръчката, защото тя е била спирана пет пъти. „Досега, с хартиените винетки, най-скъпата комисионна,  която е плащана на разпространителите, е 4.5%. Сега, с електронна система за 200 млн. лв., модерна, европейска, комисионната е 7.5% и това е началото. Преди по улиците проверките се извършваха само от двама полицаи. Сега стоят по 8 човека като хайка, защото не знаят какво да правят и как да проверяват“, каза още Свиленски. Той подчерта, че днес е 15.2 и никой в тази държава не знае каква е цената на км пробег. „Управляващите веднъж съсипаха бизнеса на превозвачите, а сега ще ги натоварят втори път“, допълни той.

Христо Проданов: Вярно ли е, че частната фирма е получила ексклузивни права за разпространение на винетки?

„Вярна ли е информацията, че частната фирма е получила от АПИ ексклузивни права за разпространение на винетки? Това защитава ли националния интерес, защото тези пари могат да бъдат прибирани от държавата, в лицето на АПИ“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. Според него, ако са верни сметките, че системата ще генерира приход 1 млрд.лв. годишно, приходите на тази частна фирма ще бъдат в размер на 70 млн. лв. „Не може ли с тези пари държавата да строи пътища, вместо да ги дава на частни фирми?“, попита Проданов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!