Facebook

Донка Михайлова, кмет на Троян: Не приемаме средства от Държавния бюджет да се разпределят към общините без ясни процедури и критерии

Донка Михайлова, кмет на Троян: Не приемаме средства от Държавния бюджет да се разпределят към общините без ясни процедури и критерии Владимир Георгиев, кмет на Самоков: Общини по-близки до управляващите получиха допълнителни средства, което доведе до поредното разделение

„Не приемаме средства от Държавния бюджет да се разпределят към българските общини без ясни процедури и критерии“. Това каза кметът на Община Троян и заместник-председател на НСОРБ Донка Михайлова на пресконференция в централата на БСП. Тя добави, че през 2017 г. на български общини са раздадени повече от четвърт милиард лева без правила и те превишават 1,6 пъти средствата, предоставени от централния бюджет като капиталова субсидия, където все пак има правила. Михайлова припомни, че през месец септември, с решение на УС на НСОРБ, се заявява, че сдружението настоява за ясни процедури и критерии при разпределяне на средствата от републиканския бюджет.

„Броени месеци след това сме свидетели на поредното министерско постановление, въпреки че на среща с министъра на финансите поискахме 110 млн. лв. за капиталова субсидия, от които 60 млн. лв. за общински пътища – за всички 265 български общини и за всички български граждани. Получихме отказ. Само месец след това, се дават милиони без правила и това ни тревожи“, коментира кметът на Троян.

Тя обяви, че  членовете на УС на НСОРБ в БСП са  взели решение, че на предстоящото общо събрание през февруари ще настояват да бъде обсъдена темата с раздаването на средства без правила и критерии.

„Обмисляме, в случай, че това не се състои, да напуснем Управителния съвет на Сдружението“, обяви още Донка Михайлова.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков: Общини по-близки до управляващите получиха допълнителни средства, което доведе до поредното разделение

„Неведнъж сме повдигали въпроса за това – как Министерският съвет, с постановления, допълнително раздава средства на общини и като членове на Управителния съвет на НСОРБ сме искали разпределянето им за всички“.  Това каза Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков. Той добави, че НСОРБ е най-голямото НПО в България, в което членуват всички общини и неговото мнение, в такива случаи, трябва да се иска.

„Дойдат ли  празници всички говорим за обединение, за съединение, което прави силата, но виждаме, че по-близки до управляващите общини получиха средства точно по празниците, което доведе до поредното разделение“, коментира Георгиев . Той попита, какво да  направят кметове на общини с кметовете на по-малките населени места, където има кметове от всякакви партии? „Така ли да правим бюджетите си – за едни да има, а за други да няма? Това не е начинът, защото всички имаме нужда от средства за общински пътища, общински болници и социални програми.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!