Facebook

До дни Радев ще каже важна новина за бъдещето на България

1485515655-dsc-0330jpg Някои от петте сценария за бъдещето на Европейския съюз са по-приемливи за страната ни, а други не.

Това заяви в Брюксел вицепремиерът и министър по председателството на ЕС в служебния кабинет Деница Златева, цитирана от БНТ. Тя сподели, че има предпочитание към едно или две от предложенията на Жан-Клод Юнкер, но ще ги представи при дискусии в правителството.

Златева обяви, че президентът Румен Радев ще представи виждането на България по отношение на пътя на развитие на ЕС на предстоящата среща на върха на лидерите от ЕС на 9 и 10-ти март в белгийската столица.

Деница Златева посочи, че едва ли ще бъде дефинирано точно кой от петте варианта предпочитаме, а по-скоро ще бъде посочено каква ще бъде посоката за развитие на ЕС. Тя подчерта, че ние сме малка страна.

Вицепремиерът е на мнение, че не само политическите лидери, но и представители на неправителствения сектор и гражданското общество трябва да се включат в процеса на реформи на Евросъюза. Тя не изключи до декември, когато трябва окончателно да се вземе решението, петте варианта да претърпят модификации.

Деница Златева коментира още, че у нас тепърва предстоят дискусиите за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания. На срещата на върха европейските лидери ще обсъждат и теми като растежа, заетостта и повишаването на конкурентоспособността. Част от дневния ред са миграцията и ситуацията в Западните Балкани.

Друга тема ще бъде създаването на институцията европейски прокурор. Страната ни подкрепя това предложение. Държавите членки също трябва да направят и предложенията си за наследник на Доналд Туск, чиито мандат изтича през май месец. Неговата страна – Полша, вече оттегли подкрепата си за него и издигна друг кандидат. Най-голямата политическа сила в Европарламента – Европейската народна партия, обаче подкрепя Туск.
Източник: blitz.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!