Facebook

До часове Радев ще узнае колко милиона евро може да загуби България! Причината е…

До часове Радев ще узнае колко милиона евро може да загуби България! Причината е... Начало на Брекзит. Лидерите на Европейския съюз се събират, за да стартират процедурата по напускането на Великобритания.

В Брюксел пристигна и президентът Румен Радев. Брекзит може да струва на България десетки милиони евро.

Какви са претенциите на Европа и как ще отговори на британските искания – това ще дискутират 27-те европейски лидери, които днес ще обявят принципите, по които ще преговарят.

Основното искане на Европа е Великобритания да уважи финансовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си – най-рано март 2019.

Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки. Не по-малко важно е и дали гражданите на Европа ще запазят статута си в Кралството и какво е бъдещето на работещите и учещи там европейци.

Припомняме, че преди дни британският посланик у нас обяви важна финансова новина за хиляди българи, които учат или искат да учат на Острова. Официалният брой на българите във Великобритания е 65 000. България е разработила различни сценарии според изхода на преговорите, тъй като Брекзит ще ни засегне финансово.

Ще доведе до намаляване на европейските помощи и до увеличаване на членските вноски. Един от най-оптимистичните варианти е Брекзит да струва на България около 4-5 милиона евро, а най-песимистичният – около 50 милиона отгоре.

А най-тънката част по преговорите за напускането на Великобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца.

Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа. Междувременно стана ясно, че председателят на Европейския съвет – Доналд Туск отправи важен призив за бъдещето на Европа.
Източник: Нова телевизия


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!