ЕК обяви оптимистична прогноза за българската икономика (подробности)

ЕК обяви оптимистична прогноза за българската икономика (подробности)

Еврокомисията излезе с оптимистична пролетна прогноза за българската икономика.

Комисията коригира очакванията си за развитието на българското стопанство и от 1,5 на сто през зимата, сега тя прогнозира растеж от 2% на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. Догодина се очаква растежът да възстанови нормалните си равнища до 2,4 на сто.

 

Безработицата ще падне до 8.6% през 2016 г. и 8% през 2017 г.

 

Очаква се дефлацията в края на годината да прерасне в инфлация, която обаче ще остане на ниско ниво догодина – 0.9%.

 

Като нова причина сега се изтъква засиленото вътрешно потребление у нас.

 

Наред с него българските производители изнасят повече продукция в чужбина заради повишеното търсене в Европа и по света, както и заради ниските й цени, благодарение на слабия курс на еврото и евтиния петрол.

 

Влагането на свежи капитали у нас обаче ще продължи да бъде потискано от забавените проекти, финансирани от еврофондовете, смята ЕК. Негостоприемната бизнес-среда също оказва влияние за слабите инвестиции.

 

Еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси апелира към България да се възползва по-активно от плана „Юнкер“ за привличане на частни инвеститори, цитиран от БНР.

„Можем само да призовем за мобилизация на българската икономика за представянето на качествени проекти в приоритетните сектори на плана Юнкер като цифровите технологии, енергийната ефективност и мобилността на бъдещето. Вече са ангажирани 82 млрд. евро за 25 държави. Моето желание е от тях да има за всички“,  заяви той.

 

Увеличаването на работните места през 2016 г. ще бъде с 0,3%, а през 2017 г. – с 0,5%, смята още ЕК.

 

Безработицата ще продължи бавно да намалява до 8,6% през тази година и до 8% през следващата година – главно във връзка със застаряването на населението и емиграцията.

 

„Явлението е изкуствено“, коментира в писмено изявление българският заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева. „България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната“, допълни тя.

 

Съотношението на държавния дълг спрямо БВП на България остана сред най-ниските в Съюза, но ще нарасне с 1,7% в рамките на 4 години, предупреждава още Еврокомисията.

 

„Публичните финанси остават стабилни – добрата събираемост на данъците води до повече приходи в бюджета, което от своя страна тласка дефицита на публичния сектор надолу. Важно е постигнатото в тази сфера да се запази и в бъдеще. Дългът също остава един от най-ниските в ЕС и още по-нисък, отколкото при последните предвиждания – 28,1% от БВП през тази и 28,7% от БВП за следващата година“, отбелязва пролетната прогноза на ЕК.

 

Прогнозата на Европейската комисия за развитието на българската икономика като цяло е близка до тази на Министерство на финансите. По-съществени различия се наблюдават през 2017 г., коментира финансовото ведомство и публикува сравнителна таблица.

 

Пълният текст на частта за България е достъпен тук:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2016_spring/bg_en.pdf

 

Пролетната прогноза на ЕК за икономическото развитие на ЕС е достъпна тук:

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/eeip/pdf/ip025_en.pdf

Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!