«
»
Facebook

Елена Йончева: Българското производство трябва да бъде подпомагано от държавата

Елена Йончева: Българското производство трябва да бъде подпомагано от държавата „Българското производство трябва да бъде подпомагано от държавата, а малките и средни фирми да бъдат поощрявани, а не рекетирани.“

Това заяви водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева на среща с работници в шивашка фабрика в гр. Бяла, обл. Русе, в която работят над 100 души.

Тя коментира, че за последните 10 години, 50 000 производствени предприятия  са затворени заради рекет и произвола на държавата. „Чуждестранните инвестиции за това време  са спаднали 11 пъти. През 2008 г. са били 9 млрд. евро, а през 2018 г. те са под 1 млрд. евро.

Този спад според Световната банка се дължи на три фактора –  корупция, лошо работеща съдебна система и липса на предвидимост”, каза още водачът на листата на левицата. Елена Йончева добави, че достъпът на малките и средни предприятия до нови технологии трябва да бъде улеснен.

„В същото време не трябва да загърбваме и големите предприятия и заводи, в които работят стотици българи. Тяхното производство също трябва да бъде подпомагано, за да бъде рентабилно на това- в големите европейски държави”, коментира Йончева. Тя добави, че въпреки корупцията и натиска от страна на държавата, предприятия като това в Бяла продължават да получават поръчки и да ги изпълняват, защото работа им е качествена. По думите ѝ това, че продукцията е предимно за износ, говори за качеството на работата.

Елена Йончева каза още, че България вече 12 години е част от ЕС, а разликите в икономическото ни развитие продължават да са огромни. „В годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН е констатирано, че на страната ни ще са необходими 44 години, за да достигне средните за Европа темпове на развитие. Това обаче много бързо може да се промени, ако имаме обща политика по доходите, ефективна борба с корупцията и ефективно разходване на европейските средства, които да не отиват в няколко фирми и политици”, категорична бе Йончева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!