Елена Йончева: Не искаме българите да бъдат второ качество жители на Европа

Елена Йончева: Не искаме българите да бъдат второ качество жители на Европа
Йончева се срещна с протестиращи пред „Кроношпан” жители на Велико Търново

„Считаме, че в България не трябва да има предприятия, които да не отговарят на европейските норми и стандарти за чистота на въздуха. Не трябва да допускаме България да бъде второ качество държава в ЕС, българите да бъдат второ качество граждани на Европа, а децата ни да бъдат второ качество деца”. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” и водач на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева в разговор с протестиращи пред завод „Кроношпан” жители на Велико Търново.

Тя коментира, че жителите на Велико Търново считат, че има замърсяване на въздуха с фини прахови частици и различни химични компоненти, а държавата и българските институции казват, че няма замърсяване на въздуха и хората си измислят.

Тя добави, че според статистиката на онкологичния център във Велико Търново, само в последната година  онкологичните и респираторни заболявания в града са се увеличили с 20%. Йончева бе категорична, че е очевидно, че има проблем, защото хората се оплакват от алегргии и респираторни заболявания. „Не вярваме, че измерванията на МОСВ отговарят на ситуацията в града, защото тяхното мнение се разминава с обективната картина. Настояваме да има постоянен мониторинг на въздуха в града.

Жителите на Велико Търново да имат постоянен достъп до данните от него, както и МОСВ, заедно с общинската администрация, да постави по-високи норми и изисквания за чистотата на въздуха”, категорична бе Йончева.  Тя каза още, че не вярва, че ГЕРБ въобще ще обърнат внимание на тези искания. „Затова поемам ангажимент, като бъдещ евродепутат, не само да алармираме европейските институции, но и да решим този проблем на Велико Търново”, каза още народният представител. Тя добави, че това, което може сега да се направи, е да се потърси независима лаборатория, която да установи- какво е замърсяването в града, кой е неговият източник и колко се разминават резултатите с тези на институциите.

Весела Лечева: Хората се умориха да чакат

“Гражданите на Велико Търново усещат замърсяването на въздуха, докато институциите дават съвсем различна картина. Ние вярваме на сигналите на хората”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Весела Лечева. Тя добави, че в кварталите, които са пряко засегнати от замърсяването на „Кроношпан”, живее около 40%  от населението на Велико Търново. „Хората се умориха да чакат ангажиментите, които трябва на бъдат изпълнени, затова въпросът към институциите е- защо не следят за тяхното изпълнение”, попита Лечева.  Тя заяви, че левицата иска чиста вода, храна и въздух за великотърновци- затова от МОСВ ще бъде изискана информация за работата на предприятието.

Явор Божанков: Всяко работно място в България е ценно, но здравето на нашите съграждани е най-важно

„Всяко работно място в България е ценно, но здравето на нашите съграждани и деца е най-важно”, заяви народният представител Явор Божанков. Той припомни, че общинските съветници от БСП още преди години са започнали да се занимават с проблемите на „Кроношпан”, а  народните  представители са задавали въпроси за резултати от проверки. Той каза още, че тук не става въпрос за политика, а за здравето на хората. „По темата за „Кроношпан” има въпроси от представители от Полша в ЕП, Грийнпийс също има публикации, свързани със замърсяване на околната среда от тях, Англия, Полша, Румъния и Русия са наложили глоби на дружеството за замърсяване на въздуха и реките с амоняк, формалдехид и фини прахови частици”, обяви Явор Божанков.

Народният представител от ПГ на „БСП за България” Валентин Ламбев коментира, че има много сигнали и доказателства за замърсяването на въздуха във Велико Търново, а  „Кроношпан” продължава само да заявява бъдещи намерения за изграждане на филтри на комините си. „Ние не сме против такива инвестиции, но искаме да се спазват правилата и нормите на екологичното законодателство. Нужен е и строг контрол от страна на институциите, за да не се допуска замърсяване на въздуха”, каза още Валентин Ламбев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!