Елена Йончева: Страната ни може да тръгне по по-добър път

„На 9-ти май честваме края на най-мракобесната война, която историята познава.

Днес прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези, които сложиха край на тази война.

Днес гледаме назад към опустошената от войната Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане”. Това каза водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева на отбелязването на 74-та годишнина от победата над фашизма и Деня на Европа в Шумен.

Тя добави, че преди 74 години, на 9 май, фашистка Германия подписва своята безусловна капитулация, а на същия ден, преди 69 години, в Париж, Робер Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима.

„Без тези две дати –  9 май 1945 г. и 9 май 1950 г. нямаше да има мир и демокрация”, категорична бе Йончева. Тя добави, че на този ден българите отдаваме почит най-вече пред българските антифашисти, защото България има с какво да се гордее. „Почитта пред тези непримирими хора е признание за ролята на България в решителната битка срещу фашизма и за освобождението на Европа. Със своя подвиг, над 450 000 български войници, офицери и партизани  заслужиха мястото на България в освободена Европа.

Исторически факт, който колкото и да се опитват да отричат и омаловажат някои е, че българските антифашисти са участвали в световната битка срещу най- голямата заплаха – „кафявата чума на 20-ти век“, заедно с антифашистите от цяла Европа. Ние се гордеем с техния принос”, каза още Елена Йончева. Водачът на листата на левицата бе категорична, че българските воини не само са защитили достойнството на България, но са изтрили петното от съюза с фашистка Германия. „Не трябва да забравяме и онези 50 000 българи от еврейски произход, които а били интернирани и превърнати във второ качество хора. Не трябва да забравяме, че повече от 11 000 български евреи от Западна Тракия и Вардарска Македония са били депортирани в лагерите на смъртта”, отбеляза Елена Йончева.

„Днес България е част от обединена, демократична, просперираща Европа. Трябва да го осъзнаем, да вдигнем глава и да заявим, че искаме България също да бъде демократична и просперираща. България и българските социалисти имаме своето място в ЕС – мястото на разума и справедливостта. Разумът срещу неграмотността, която системата развива, срещу отричането на историята ни и подменянето на ценностите. Справедливостта срещу ширещите се корупция, лично облагодетелстване за сметка на хората, лъжи и фалшиви ценности.  Българските социалисти пазим  европейската перспектива на България и вярваме, че страната ни може да тръгне по един по-добър път”, категорична бе Елена Йончева.

Иво Христов: 9-ти май е празник на свободата на Европа

„9-ти май е празник на свободата и предпоставка за обединението на Европа. В зората на прехода се намериха хора, които обявиха, че в България не е имало фашизъм. Гордеехме се с това, че сме спасили българските евреи, но без да уточняваме от какво сме ги спасили”, заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България” Иво Христов в Шумен. Той бе категоричен, че това е била първата стъпка към реабилитацията на фашизма. Иво Христов заяви още, че няма Ден на Европа без Ден на победата. „Важно е, днес, когато фашизмът отново избуява, включително и у нас, всички да отхвърлим фалшивата дилема- кой от двата празника да празнуваме. Това внушение, че ако честваш Деня на победата, не си достатъчно европеец и ако си европеец, не трябва да честваш победата над фашизма е изключително коварна манипулация”, заключи кандидатът за евродепутат.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!