Facebook

Елена Йончева: Схемата на правителството за голямото ужилване на българския данъкоплатец е в ход

Елена Йончева: Схемата на правителството за голямото ужилване на българския данъкоплатец е в ход
Лицето, което стои зад Гинка Върбакова, същото ли е, което стои зад \“Автомагистрали\“?

„В края на миналата годна правителството отдели 1,350 млрд. лв. за строителство на 134 км. магистрала. Става дума за грабеж, голямо ужилване на българския данъкоплатец. Схемата е на път да се реализира“.

Това заяви на пресконференция в централата на БСП говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя обясни, че  тази схема съдържа 5 стъпки.  Първата стъпка е , че правителството дава 1, 350  млрд. лв. без одобрение на парламента и без обществена поръчка за 134 км. от  АМ „Хемус“, без да има работен проект. „Такава практика в Европа не съществува.


Това означава, че тази цена е хвърчаща, защото всеки терен е уникален“, подчерта Йончева и допълни, че в разговори със специалисти, пътни строители те са били категорични, че става дума за хвърчаща цена и когато се говори за такава голяма сума и пари на данъкоплатците, не е възможно ценообразуване без работен проект. Като втора стъпка Йончева посочи, че за да бъде извършена тази схема, трябва да бъде наета държавна фирма, но условието е тя да няма капацитета да извършва такова строителство и да се използва като „черна кутия“, през която да бъдат преразпределени 1,350 млрд.  лв. на съответните предварително избрани фирми. „Кои са тези фирми може да видите, ако погледнете кои фирми извадиха техника на 12.12.2018г. на „Цариградско шосе“, коментира тя. Така по думите й с избора на държавната фирма „Автомагистрали“, която не извършва строителна дейност, е изпълнена третата стъпка.

„Четвърта стъпка – „Автомагистрали“ не обявява обществена поръчка, а раздава 1,350 млрд. лв. чрез рамкови договори на избрани фирми“, обясни говорителят на ПГ на левицата. На пето място тя обясни, че за да се направи тази схема, трябва доверен човек в „Автомагистрали“. Йончева припомни, че през 2017 г. за изпълнителен директор на „Автомагистрали“ е назначен Стоян Беличев, който е бил съдружник с членове на семейство Върбакови – със Славчо Върбаков (съпруг на Гинка Върбакова) във фирма „Атлаз -3-Груп“ и с Малина и Крyстинка Върбакови в „СИМИ Груп“. „Нашият въпрос към управляващите е: лицето, което стои зад Гинка Върбакова, същото ли е, което стои зад „Автомагистрали“ или връзката на г-н Беличев със семейство Върбакови е просто случайност?“, попита Елена Йончева

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски припомни, че през 2014 г, по оценка на МРРБ, прогнозната цена на 234 км. магистрала Хемус от Ябланица до Шумен е 1,5, млрд. лв. а днес 134 км. са дадени за 1,350 млрд. лв.

Димитър Данчев: Има ли скрито възлагане на обществена поръчка?

„Вчера министър Аврамова ни уведоми, че има сключени договори с фирми, които трябва да предоставят определена техника на „Автомагистрали“ за изпълнение на съответната дейност по строителството на отделните отсечки на АМ „Хемус“. Въпросът, който искаме да зададем, е тези сключени договори не са ли опит на скрито възлагане на обществена поръчка?“ Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев. „Какво прави една фирма, когато предостави на друга всички свои работници и наличната си техника? Може ли да изпълнява дейност или изпълнява поръчка, която е възложена от дугата фирма, като в случая тя е „Автомагистрали“, пита още Данчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!