Facebook

Елена Йончева: Фирма „Автомагистрали“ няма капацитет за строителството на „АМ „Хемус“

Елена Йончева: Фирма "Автомагистрали" няма капацитет за строителството на "АМ "Хемус"
Вярно ли е, че шефът й Стоян Беличев е бил съдружник с Гинка Върбакова?

„Искаме от „Агенция пътна инфраструктура“ да ни бъде предоставен договорът между АПИ и държавната фирма „Автомагистрали“ за възлагане на строителството на АМ „Хемус“. Искаме и от МРРБ да ни бъдат предоставени рамковите споразумения между държавното дружество „Автомагистрали“ и фирмите, които ще строят отсечките от аутобана.“

Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред медиите след като тя и група народни представители от левицата внесоха искането в АПИ.


„Още на 10 октомври 2018 г. бившият директор на АПИ Светослав Глосов казва, че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на АМ „Хемус“. Малко след това строителството се възлага на фирми, без конкурс и обществена поръчка“, припомни Елена Йончева. „Има обосновано съмнение, че това е пример- как една държавна фирма, в случая „Автомагистрали“, се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди левове, което в съвременна България е безпрецедентно.

Тя няма капацитет за изграждането на автомагистрала „Хемус“. Финансовите й резултати за 2017 г. са влошени. Изпълнителният й директор Стоян Беличев досега не е заставал пред медиите и нашият въпрос е- дали е вярно, че той е бивш съдружник с Гинка Върбакова“, попита Йончева.

Тя припомни, че в края на миналата година няколко строителни фирми организираха протест с хиляда машини в София срещу искането на опозицията за проверка на качеството на магистралите. „Малко след това, същите фирми получиха без обществени поръчки, търг и конкурс един милиард триста и петдесет милиона лева за изграждането на магистрала „Хемус“, посочи още Йончева.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски изрази надежда час по-скоро да бъде получен отговорът от АПИ.

„Напомняме, че не сме се отказали от проверката от независима лаборатория на качеството на българските пътища и чакаме от АПИ да си свършат работата, а не с формални отговори да си мислят, че това ще бъде подминато. Ако нямат притеснения, очакваме договорът да ни бъде предоставен в рамките на днешния или утрешния ден“, отсече Свиленски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!