Жаблянов: Законопректът на ГЕРБ за мажоритарен вот ще ограничи демокрацията и ще доведе до хаос

Жаблянов: Законопректът на ГЕРБ за мажоритарен вот ще ограничи демокрацията и ще доведе до хаос

Въвличат и президента в парламентарните избори, което е безотговорно спрямо Конституцията

„Позицията на БСП за мажоритарния вот е ясна. Вчера гласувахме против предложения от ГЕРБ законопроект в правна комисия.

Законопроектът е изключително некачествен, написан е набързо и не води до никаква мажоритарна система и ще създаде изборен хаос в страната.” Това каза по БТВ зам.-председателят на НС и депутат от „БСП за България“ Валери Жаблянов.

Той добави, че предложената от ГЕРБ мажоритарна система е многократно по-скъпа от пропорционалната. „Депутатите не са пощенска кутия, а трябва да имат ясна позиция за сигурността на държавата, както и за избирателната система, която да следва основни конституционни принципи, какъвто е принципът на плурализма”, каза още Валери Жаблянов.

„Когато ГЕРБ предлагат изцяло мажоритарна система, трябва да обяснят, защо я няма никъде на европейския континент”, добави зам.-председателят на Народното събрание. Той беше категоричен, че ако те наистина искат въвеждане на подобна избирателна система, ще ограничат демокрацията в страната, правата на гражданите и не на последно място, тази система ще е за богатите хора.

Валери Жаблянов за пореден път обясни на управляващите, че БСП има политическа позиция по въпроса, обявена веднага след резултатите от референдума, а именно смесена избирателна система.

„Тя съчетава елементите на пропорционалния и мажоритарния избор и дава демократични гаранции на изборите, каквито не дава проектът на ГЕРБ”, посочи зам.-председателят на парламента.

„Това, което предлагат от ГЕРБ, е нарушение на Конституцията. Те въвличат косвено президента в парламентарните избори чрез районирането.

Това променя характера на държавното устройство. Недоумявам, как е възможно да се появят предложения за подобни текстове. Това е безотговорно отношение и към Конституцията на България”, каза още Валери Жаблянов.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!