Жельо Бойчев: БСП ще поставя актуалните проблеми и ще дава решения

Жельо Бойчев: БСП ще поставя актуалните проблеми и ще дава решения
Няма как да се очаква, защото има европредседателство, БСП да е тихичка и да забрави за проблемите на страната

„БСП ще поставя въпросите и актуалните проблеми на българското общество и ще се опитва да дава решения“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред БНР. Той подчерта, че по въпросите от национален интерес народните представители могат да намират съгласие, но опозицията ще реагира на часа на безобразията на властта.

„Каквото и да стане в страната, ГЕРБ веднага скачат, че БСП е виновна. Но те управляват вече 9 години и в голяма степен носят отговорност в националната и местната власт“, допълни той.

Като пример посочи програмата за саниране, където има много проблеми и БСП ги поставя от самото начало – когато е била гласувана, когато са били определяни средствата за нея на два пъти по 1 млрд.лв.

„Искахме и разискване, и информация до къде е стигнала, какъв е нейният обхват и какво ще бъде нейното бъдеще. Поискахме сега анкетна комисия, защото 2 млрд. лв. са подписаните договори.

Големият въпрос е как са изпълнявани тези договори, как са избирани фирмите и защо стана така, че тези пределни цени, с които стартира програмата, няколко пъти бяха намалявани, кой носи отговорност за това“, попита народният представител. Той обясни, че има разминаване между установяването на количеството и качеството на извършените строителни дейности.

„Времето показа, че опасенията ни се оправдаха. Управляващите започнаха да правят нещо, без да знаят какво точно искат, каква цел гонят и стигнахме до тук. Програмата по същество е спряна – нови договори не се сключват.

Най-вероятно ще бъдем свидетели на промени в условията, което ще постави хората в дискриминационни условия – едни ще са получили 100% финансиране, други – ще участват със средства, а трети – няма да получат нищо от програмата“, коментира Бойчев.

„Няма как да се очаква, защото има европредседателство, БСП да е тихичка и да забрави за проблемите на страната. Ще подкрепим решенията за председателството, ще участваме конструктивно в разговорите“, категоричен е зам.-председателят на левицата. Според него това е огромен шанс за страната ни и БСП ще се включи с редица инициативи. „Но това не е параван и никой не може да прави каквото си иска в страната, защото смята, че опозицията няма да поставя въпроси“, заяви Бойчев.

По повод приетото решение с пълно мнозинство в парламента, внесено от опозицията, с което се отказва България да признае вина по делото, водено от ЕК срещу страната ни, Жельо Бойчев коментира: „Това е добър пример за това, че можем да поставим интересите на страната на първо място и по важни въпроси да постигаме съгласие“.

„Управляващите могат да подпишат решение за приватизацията на „Булгартранс газ“, но веднага ще им поискаме оставката“, каза още народният представител. По неговите думи за БСП контролът на държавата над националната газова инфраструктура е въпрос от национална сигурност и значение. „През нас се транзитират не малки обеми газ. С оглед на всички перспективи, за които сме се обединили, че искаме да развиваме, ако се изпусне контролът над газовото дружество, това е отказ от национален суверенитет“, подчерта той.  Бойчев припомни, че БСП има ясна и последователна позиция за строежа на АЕЦ „Белене“. „Ще направим скоро инициатива в НС за отмяна на решението от 2012 г.“, допълни той.

„Изключително неуместно решение е субсидията на извънпарламентарните партии да стане 1 лв., а на парламентарно представените да остане 11 лв. Не сме подкрепили това решение“, каза още Бойчев. Според него по този начин се търси служебни резултати и победа. „Така се разчиства теренът и се правят опити да се натиква конкуренцията в ъгъла. Няма да подкрепим такова решение“, категоричен е той. Бойчев е на мнение, че това е тема на голям дебат, а не в рамките на бюджета. „Трябва да се коментира законът за политическите партии, където бяха ограничени доста възможности за финансиране, което е европейската практика, за да е ясен източникът на финансиране и се позволи това да става чрез държавния бюджет. Вижда се, че има слабости в тази система, с оглед на отчитането на тези средства. Но за мен няма съмнение, че европейският модел е този, защото когато се отреже такъв тип финансиране и то не е публично, се намират винаги начини за непрозрачни средства“, каза още Жельо Бойчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!