Жельо Бойчев: Председателят на НС направи безпрецедентен опит да наложи цензура на БСП

Жельо Бойчев: Председателят на НС направи безпрецедентен опит да наложи цензура на БСП
Жельо Бойчев: Започваме процедура по искане на оставката на Главчев

„ Беше направен безпрецедентен пореден опит от председателя на Народното събрание – да се налага цензура, да се ограничава възможността българската опозиция да говори, народните представители от БСП да поставят актуалните въпроси.

В знак на протест,  напускаме днешното заседание на НС“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти в  парламента.

Той подчерта, че парламентарната група на „БСП за България“ започва подписка и процедура по искане оставката на председателя на НС Димитър Главчев. „Настояваме да бъдат отменени наказанията, които той наложи днес на Корнелия Нинова и Антон Кутев. Българската опозиция и нейният глас няма да бъдат запушени. Ще продължим да отстояваме свободата и демокрацията в страната“, категоричен е Жельо Бойчев.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова и зам.-председателят на парламентарната група на левицата Антон Кутев бяха отстранени от заседание. Това се случи след искане на опозицията министър-председателят Бойко Борисов да дойде в НС и да обясни какво точно има предвид, като заявява пред медии, че в парламента има наркотрафиканти и хора, купували гласове.

Драгомир Стойнев: Борисов да дойде и да каже кои са тези наркотрафиканти, за които говори пред медиите

„Искаме министър-председателят на България да дойде тук и да обясни какво има предвид, като казва, че в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове и то от затворници“. Това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев в зала по повод изказване на министър-председателя Бойко Борисов пред медии. Според Стойнев рейтингът на парламента не е толкова висок, доверието е ниско.

„Нормално е министър-председателят да дойде тук и да обясни кои са тези наркотрафиканти. Когато опозицията призовава министър-председателят смирено, възпитано, с оглед на това, че сме притеснени за тази институция – храмът на българската демокрация, парламента, да бъде така любезен да дойде в пленарна зала и да каже кои са именно тези хора.

Не вярвам, че министър-председателят може да говори неща, без да ги е проучил и без да знае“, допълни Стойнев. Според него Борисов не би трябвало да е човек, който се поддава на конкретни статии и на фалшиви новини.

„Понеже той знае цялата истина, го призоваваме и молим да дойде тук в българския парламент и да сподели тази ценна информация с българските народни представители“, каза още Драгомир Стойнев.

Филип Попов: Да не се допуска от парламентарната трибуна да се издават присъди

„Не трябва да се допуска от тази трибуна да се издават присъди. Спекулирайки с нашето предложение, г-н Данаил Кирилов издаде присъда. Г-н Борисов прави същото пред медиите, говорейки за замесени в наркотрафик“, допълни народният представител от ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Според него, ако информацията е вярна, първо трябва да има арестувани и доказателства, в противен случай е клевета.

Корнелия Нинова: Българският министър-председател тотално руши институциите в България

„Министър-председателят на България, който и да е той, твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници. И вие оправдавате това изказване с четене на вестници. Защо заради този човек се подлагате на това самоунижение?

Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал „безделници“?“ Това заяви председателят на левицата Корнелия Нинова преди да бъде отстранена от заседанието.

Тя подчерта, че цитира премиера, който нарече народните представител безделници. „Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобно на тази, която г-н Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена за това. Целият български народ плаща за това“, подчерта тя.

Според нея това е тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Нинова е на мнение, че българският министър-председател руши институциите в България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!