Facebook

Жельо Бойчев: Чрез БАЦИС контрабандата е централизирана и организирана

Жельо Бойчев: Чрез БАЦИС контрабандата е централизирана и организирана „По време на дебата за вота на недоверие се надявам на един откровен разговор, защото го дължим и на българските граждани и на европейските ни партньори.

Няма съмнение, че корупцията е голям проблем, който води до бедност и престъпност.

Заради корупционните практики държавата ни се лишава от своята добра перспектива. Вижте нивото на чуждите инвестиции, вместо да имаме добрата икономическа конюнктура и да имаме догонващ икономически ръст, ние сме на най-ниската точка на ниво по чужди инвестиции.

Това е най-добрата оценка за страната ни, дали има върховенство на закона, дали работят регулаторните ни органи и доколко хората, които идват да инвестират у нас се чувстват защитени.”

Това каза по Нова ТВ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев. Той добави, че тук идват европейски лидери, потупват по рамото управляващите и обясняват, че ще влезем в Шенген, но по процедурата.

„Ние сме изпълнили техническите изисквания, но имаме проблем за присъединяването ни към шенгенското пространство- и това е корупцията”, отсече Бойчев.

По скандала със системата БАЦИС, депутатът каза, че това е съзнателно регулирана система, която да контролира контрабандата. Бойчев добави, че данните не са на опозицията, а на ДАНС и прокуратурата.

Той прочете в ефир част от доклада на ДАНС, според който: „Налице са значителни технически уязвимости, които поставят под съмнение достоверността и точността на получените от Агенция „Митници” данни.”

В документа се казва още, че част от информацията е изтрита, както и са налице технически възможности за манипулиране, както и че съществуват условия за заплаха на финансовата и икономическата сигурност в страната.

„Това е констатирано преди две години”, уточни Бойчев и добави, че според доклад на финансовия министър, проблемът, който и днес съществува- да се влиза с една парола в системата от цялата страна, ще бъде отстранен идващото лято.

За спекулациите на управляващите, че въпреки нередностите в системата се е повишила събираемостта на акцизи и данъци, Бойчев каза, че и трите правителства на Борисов не могат да се сравнят със събираемостта по времето на правителството на Сергей Станишев.

„Тогава от акцизи се събираха 6,2 % от БВП. Въпреки, че акцизите са се повишили, настоящата събираемост показва по-нисък дял, спрямо БВП”, посочи Жельо Бойчев. Позовавайки се на доклада на ДАНС за системата БАЦИС, депутатът смята, че: „контрабандата е централизирана и организирана, покровителствана от високо политическо ниво“.

По отношение на антикорупционния закон на ГЕРБ, народният представител от левицата категорично го определи като отбиване на номер пред европейските партньори.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!