Жельо Бойчев: 100-те дни на Борисов са пропиляно и загубено време за България

Жельо Бойчев:  100-те дни на Борисов са пропиляно и загубено време за България
Жельо Бойчев: Групировката около ГЕРБ иска да подчини цялата държава

„БСП дава негативна оценка на 100-те дни на правителството „Борисов-3“. Това е едно правителство на сделката в името на власт, за сметка на подменените обещания и излъгани избиратели.

Това е правителство на скандалите, корупцията и нестабилността“, заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев на пресконференция.

Според него НДК, Боршош, „Суджук гейт“ не са изолирани явления, а очертават истинския профил на това управление. „Всичко се свежда само до едно – овладяване на икономиката, търговия с влияние, подчиняване на цели сектори от българската държава на групировката около ГЕРБ, погром върху околната среда и опит за ограничаване на правата на работещите – или си част от играта и плащаш, или те смачкват.

А суджукът е само най-циничната част от проявлението на това управление на ГЕРБ“, допълни той. Като примери Бойчев посочи скандалните назначения – нацистките поздрави, протести на браншовите организации, бързите обвинения в корупция.

„Това правителство започна с лобистко законодателство – първият законопроект, внесен в НС – законът за опазване на земеделската земя, бе оттеглен от самите тях два дни след това“, каза още той. По неговите думи сесията на това НС е приключила със скандални законопроекти, които ограничават достъпа до правосъдие и правата на българските граждани и ежедневно се генерират скандали.

„Социалният диалог е замразен. Българското правителство вместо да го насърчава и гарантира, то противопоставя синдикати на работодателски организации“, коментира още народният представител. Той подчерта, че сме свидетели на протести в МВР заради унизителните условия на работа на служителите – липса на диалог и разбиране от страна на министъра.

„Подобно е положението и в Министерството на отбраната – хаос около проектите за модернизация на българската армия.

Опит да се разпалва война между институциите  – поправките в закона за отбрана и въоръжени сили, които ограничават правомощията на българския президент и правят опит да се политизира армията“, уточни зам.-председателят на левицата.

Той е на мнение и че се противопоставя група български пенсионери на друга.

„Тези 100 дни върнаха омразата, конфронтацията и разделението в българското общество такова, каквото го бяхме забравили от 90-те години.

Непрекъснато разговорът се свеждаше до миналото и то се използва само, за да се чертаят разделителни линии.

Едно пропиляно и загубено време за България“, категоричен е Бойчев. Според него не е бил поставен нито един от важните проблеми на българските граждани – бедност, растящо неравенство, демографска катастрофа, гарантиране сигурността на всеки български гражданин, борба с престъпността и корупцията, модерно и достъпно образование и здравеопазване.

„Тези 100 дни на кабинета на Борисов доказаха, че ГЕРБ предпочитат силата пред демокрацията – правото на силния пред закона. Суджукът за малцина, вместо хляб за всички“, каза още той.

Жельо Бойчев подчерта, че България има и заслужава друг тип бъдеще и друг тип перспектива. „Това заслужават и всички милиони български граждани, които останаха и не напуснаха страната.

От БСП искаме да им кажем, че има смисъл да останат и да се борят. Ние протягаме ръка към всеки, решил, че битката за България не е изгубена“, заключи Жельо Бойчев. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!