Жителите на Търговище направиха своите предложения за развитие на „Визия за България“

Жителите на Търговище направиха своите предложения за развитие на „Визия за България“
Демографската катастрофа, заедно с бедността и нарастващите неравенства са част от големите проблеми на Търговище

Залата на читалище „Напредък“ в Търговище бе тясна, за да побере желаещите да обсъдят „Визия за България“ с народните представители  от ПГ на „БСП за България“ Героги Свиленски, Валери Жаблянов, проф. Георги Михайлов, проф. Светла Бъчварова и Славчо Велков.

Жителите на Търговище поставиха множество въпроси и предложения за допълнения във Визията пред народните представители. Основните въпроси и предложения за допълването на документа бяха свързани с необходимостта от новата роля на държавата в икономиката,  големите регионални диспропорции и националната сигурност във всичките й аспекти – отбрана, здравеопазване, образование, икономика, сигурност за гражданите.

Жителите на Търговище имаха своите допълнения и в частта Регионално развитие. Те поискаха всички области в страната да бъдат включени във Визията и да се прегледат внимателно даденостите в икономическото развитие, за да кореспондират всички предложения на това, което го има в регионите и да се търси неговото развитие.

Народните представители разясниха пред тях, че заради необходимостта от догонващо развитие на някои региони спрямо други, както и заради въпроса за финансовата децентрализация ще бъде създаден „Национален фонд за развитие на регионите“.

„В момента в България има модел на централизация и в общините не остават почти никакви средства за собственото им развитие“, казаха още те. Здравеопазването и сегашните негативни явления в системата и последствията от тях също бяха част от дискусията. Народният представител проф. Героги Михайлов разясни пред събралите се   четирите основни опорни пункта във Визията за реформиране на системата.

„Основна цел на предлаганата концепция в здравеопазването е да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в Република България и да гарантираме на всеки достъп до здравеопазване“, каза проф. Михайлов.

Демографския въпрос, който е изключително наболял  в района бе една от темите, които най-много вълнуваха младите хора в залата. Те направиха предложения относно създаването на национална  демографска политика и поощряване на раждаемостта чрез политика свързана с доходите и работата на младите семейства.  „Демографската катастрофа, заедно с бедността, нарастващите неравенства и регионалните диспропорции, са сред най-големите заплахи , пред които е изправено днес българското общество“, казаха народните представители.

Те добавиха, че за справяне с демографската политика „Визия за Бъргария“ предлага: Въвеждане на семейното подоходно облагане, Въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за детски храни и стоки, учебници и учебни помагала, създаване на национална програма с участието на общините, за изграждане на детски ясли и градини, където има недостиг на места, въвеждане на диференциран подход за размера на детските добавки, съобразен с посещението, успеха в училище и преминаването в по-висока степен на образование и много други мерки.

„10 години след приемането ни в ЕС, България продължава да изостава , това е един от големите проблеми  на страната ни.  Чрез Визията, искаме да реализираме нов модел на управление на държавата, чрез който постепенно да се преодолеят проблемите. Затова идваме да я обсъдим с вас и благодарим за многото предложения“, каза народният представител от ПГ на „ БСП за България“ Валери Жаблянов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!