Зарков: България е страна на космонавти, горда с постиженията си в IT-сектора, а катастрофира пред елементарното изискване за машинно гласуване

Зарков: България е страна на космонавти, горда с постиженията си в IT-сектора, а катастрофира пред елементарното изискване за машинно гласуване
„България е страна на космонавти, горда с постиженията си в IT-сектора и широколентовия достъп до интернет, а катастрофира пред елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини, оборудвани с не особено сложен софтуер. От ЦИК отсякоха, че това не може да стане и вносителите побързаха да се съгласят с тази безапелационна присъда“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. По неговите думи органите на изпълнителната власт е трябвало да осигурят на всеки избирател правото да гласува с хартиена или бюлетина за машинно гласуване и това право е записано в закона от преди 5 години. „За 5 години, постоянно действащата ни изборна администрация не можа да се справи с осигуряването на няколко хиляди машини за изборния ден“, заяви Зарков.

Народният представител обясни, че секциите са повече от 12 000. „Според предложението на управляващите такива машини трябва да има най-малко в 1000. По какви критерии ЦИК ще реши дали в една секция да има, а в друга – не?“, попита Зарков. Той допълни, че единственият обективен критерий, залегнал в закона, е да има най-малко 300 избиратели, но повечето секции, особено в големите градове, отговорят на това изискване. „Не мисля, че има разумен човек, който да вярва, че задачата за закупуване на машини е мисия невъзможна. Когато е ясно, че има недоверие в изборния процес – броенето в секционните избирателни комисии, съставянето на протоколи и пренасянето им, защо се спира една проста мярка, която да допринесе за неговото преодоляване?“, продължи с въпросите зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той подчерта, че в закона има недомислици и като пример посочи, че законопроектът предвижда „Информационно обслужване“ АД да изгради машини и необходимите програми към тях. „Председателят на управителния съвет на дружеството проф. Константинов обясни пред медиите, че това дружество не е в състояние да изпълни законовото задължение, което му се вменява по този начин“, подчерта Зарков.

„Сроковете за въвеждане на машинно гласуване – явно ги приключваме. Сроковете за електронна идентификация чрез лични документи – отложени. Сроковете за задължения на кметовете да направят общи устройствени планове ще бъдат отложени. Срокове за регистри, такси – всичко се отлага. А ако нещо не се отложи, няма проблем – ще бъде променено със задна дата. Така действа това събрание. Не Изборен, не Наказателен кодекс, не антикорупционен закон, правилник за настолна игра не може да се напише така“, заключи Крум Зарков.

Филип Попов: ГЕРБ искат служебно печелене на следващите избори, каквито и да са те

„ГЕРБ искат служебно печелене на следващите избори, каквито и да са те. Какво се промени за няколко години, когато ГЕРБ приеха машинното гласуване и дистанционното електронно гласуване- досега, когато го отменят?“, попита секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Според него се е разбил политическият мит за непобедимостта на ГЕРБ. „Появи се алтернатива и те се уплашиха. Как да ги изберат, когато не са толкова обичани“, каза още той.  Според него не може да се коментира и оправданието, че няма пари. „Управляващите разпределиха милиарди с постановление на МС. Логично е, че няма да дадат пари, за да бъдат свалени от власт“, допълни Попов. По неговите думи в последните парламентарни избори недействителните бюлетини са 169 000 за страната, а 4% бариера за влизане в Народното събрание е 136 000 гласа. „Как се борят срещу недействителните гласове, като отменят машинното гласуване?“, попита още Филип Попов.

Иван Иванов: Единственият начин да се върне доверието на гражданите в институциите е машинното гласуване

„Единственият начин да се върне доверието на гражданите в институциите е машинното гласуване. Управляващите искат да продължат една изключително добре изработена практика за манипулация на гласуването на българските граждани“, заяви народният представител Иван Иванов. Той обясни, че е участвал в избори и знае как се подменят бюлетини, как се носят чувалите, как изчезват материалите на цели комисии и след това се появяват. „Последните години броят на гласуващите в страната намалява. Основната причина те да се откажат от правото си на глас е усещането за предреченост на вота“, каза още Иванов. Той подчерта, че Венецианската комисия казва да не се правят промени в изборното законодателство 6 месеца преди избори.

Георги Свиленски: ГЕРБ не може да прави избори, без да фалшифицира

„Обединени патриоти и ГЕРБ не искат машинно гласуване. В закона е написано ясно – 12 000 секции и 12 000 машини. Те защо искат 1000 машини? Ако не е честно машинното гласуване, да кажат нула, да ни убедят и да го отменим“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той припомни изказване на Данаил Кирилов, в което казва, че ако са искали да манипулират изборите, са щели да въведат електронното дистанционно гласуване. „Те го предложиха преди няколко месеца. Това означава ли, че искат да манипулират изборите? ГЕРБ не може да прави избори, без да фалшифицира. ГЕРБ не може да прави избори с машина и независимо. Няма лошо- да загубиш по честен начин“, каза още Георги Свиленски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!