За спешна промяна в законодателството за защита от домашно насилие настояха участници в национална конференция в Ямбол

За спешна промяна в законодателството за защита от домашно насилие настояха участници в национална конференция в Ямбол

За спешна промяна в законодателството за защита от домашно насилие и разширяване на услугите за превенция настояха участниците в Националната конференция „Заедно срещу насилието, за повече хармония в общуването“, която се проведе в Ямбол по инициатива на Обединението на жените социалистки в БСП.

Конференцията прие декларация към 47-то Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на правосъдието. В нея се настоява за единна централизирана система за статистика на жертвите на домашно насилие, да се съдейства на общините за създаване на служби и центрове за изпълнение на мерките по Закона за защита от домашно насилие, осигуряване на помощ  и подкрепа на жертвите на домашно насилие чрез предоставяне на необходимите социални услуги и за други мерки.

В конференцията, на която бяха домакини БСП – град Ямбол и Обединението на жените социалистки в област Ямбол, участваха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, евродепутатът Цветелина Пенкова, народните представители Вяра Емилова, Веска Ненчева и Мая Димитрова, председателят на Обединението на жените социалистки Дора Янкова, областни координатори на Обединението и много други.

Причината за ширещото се насилие е войната на нашето его, не трябва да се снишаваме, а трябва да обединим усилия, каза във въведението по темата Катя Георгиева, председател на БСП – град Ямбол и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин представи проучване на тема „Правна рамка на мерките срещу домашно насилие и насилието над жени в страните от ЕС“, проследявайки законодателството на 14 европейски държави в сравнение с българското. Отношението, опита си и добри практики по дискутираната тема споделиха много участници в конференцията като представители на различни сфери – социална, образователна, правна и др.

Областният координатор на Обединението на жените социалистки в Ямбол Пенка Илиева сподели пътя за изграждането на кризисен център за жертви на домашно насилие в Ямбол и постави акцента върху това, че трябва да възпитаваме ценности като превенция срещу насилието.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!