Facebook

Иво Христов: Защо България не иска от ЕК писмено становище за неправомерната държавна помощ на американските централи

Иво Христов: Защо България не иска от ЕК писмено становище за неправомерната държавна помощ на американските централи „В публичното пространство се заговори, че в края на 2016 г. делегация на тогавашното правителство в оставка се е срещнало в Брюксел с представители на двете компании на американските централи – „КонтурГлобал Марица Изток 3″ и AES-Гълъбово ТЕЦ 1 и 3.

Твърди се, че тя се е състояла с посредничеството на ЕК, която е обявила устно, миналата година, договорите на компаниите за неправомерна държавна помощ“.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ проф. Иво Христов. По думите му, от наша страна няма никаква информация за срещата.

„Според твърдения, на тази среща българската страна не е отстояла националните интереси.

Припомням, че на 10 юни 2016 г, депутатите от временната анкетна комисия в предното НС, в анализ на енергетиката, са констатирали, че договорите с американските централи представляват държавна помощ в разрез с европейските правила.

Дългосрочните договори с тях ги поставят в по-изгодно положение спрямо другите участници на пазара.

Гарантира им се добра възвръщаемост на инвестициите и им се прехвърлят всички рискове към НЕК”, посочи още проф. Христов.

Той попита енергийния министър, дали се е провела подобна среща в Брюксел и защо България не е настояла ЕК да се изрази писмено в становище за неправомерната държавна помощ на американските централи.

Проф. Иво Христов беше категоричен, че договорът с американските централи у нас е не само нарушение на европейското законодателство, но е и в крещящо нарушение на националните ни интереси.
Източник: bsp.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!