Илияна Йотова: Граничната ни ограда ни излезе златна, правителството не се справя със сигурността

Илияна Йотова: Граничната ни ограда ни излезе златна, правителството не се справя със сигурността
Илияна Йотова: Вече две години и половина правителството не може да построи едно гранично съоръжение. Такова е цялото управление на ГЕРБ, те просто не се справят.

Това заяви в Кърджали Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Тя бе топло посрещната от жените-социалистки в града, а след това разговаря с жителите на града. Хората не скриха страховете се от нарастващия мигрантски натиск и неадекватната реакция от страна на управляващите.

„Граничната ограда излиза златна и платинена на българските данъкоплатци. Един километър вече ни струва милион. Парите, отпуснати от Европа, се харчат безконтролно – дават се на областните управители и никой не следи за ефективното им използване.

Защото фактите са такива – ограда няма”, коментира Йотова. По думите й 160-те милиона от Европа, с които Борисов се хвали, всъщност не са за охрана на границата. „Не се заблуждавайте. Те са за строеж на центрове и за интеграция на нелегалните нарушители на границата, които всъщност нямат право да остават у нас, защото не са бежанци, а икономически мигранти. Борисов е притиснат.

Европа осъзна грешката си от политиката на отворените врати на Меркел и сега сме оставени да се оправяме сами”, допълни кандидатът за вицепрезидент.

Тя изрази недоумение и как така държавата, ако си е на мястото, не може да се справи с разбиването на трафикантските мрежи. „Около милиард се върти от престъпния каналджийски бизнес, който вече се е преориентирал към вкарване в страната на нелегални емигранти. Държавата трябва да удари тези мрежи, за да се справим и с нелегалните емигранти”, категорична бе Илияна Йотова.

По-късно тя се срещна и с жителите на Момчилград. „Днес държавата ни е в незавидна ситуация, както във външнополитически план, така и в страната. Ние много добре знаем какви са правомощията на президента и ако в институцията работят доказани лидери, способни да воюват за националните интереси, тогава държавният глава разполага с много сериозни властови лостове и инструменти. България става все по-зависима страна, за съжаление, но след еуфорията от 2007 г. благодарение на нашите управници все по-силно се превръщаме в периферия на Европа.

Като евродепутат вече 9 години наблюдавам как български политици се държат там. Ако тук гледате Борисов, той сигурно ръководи света от Анкара и Истанбул до Берлин, но там не съм го чула и думичка да каже, едно решение да прокара или да оспори проблем, който очевидно не е в интерес на държавата“, посочи Йотова в препълнената зала на читалище “Нов живот”.

Тя призова да възстановим добрите си отношения с Русия и да заложим на коректния тон. „Помните, имаше един Дянков, който щеше да пляска руснаците и неговият пример се следва от Плевнелиев, Митов и Борисов – най-големите „ястреби” срещу Русия в Европа. Всичко това е за сметка интересите на България и на българските производители”, категорична бе Йотова. Тя напомни, че само за миналата година икономическите ни загуби от санкциите срещу Москва се оценяват на над милиард и половина лева, а от началото на тази вече са стотици милиони.

Ето защо, според нея, България се нуждае точно в този ключов момент от независим и волеви човек на върха на държавата, който да прокарва националните ни интереси в Европа така, че да се вземат бързи мерки за охрана на нашата граница и каналджийските схеми да бъдат разбити. Точно такъв човек е генерал Румен Радев за разлика от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която през годините е доказала, че може единствено да слуша и изпълнява волята на партийния си началник.

„Вече сме на финала на тази кампания- остават ни броени дни. Изправени сме пред решаващ момент и трябва да направим всички усилия, за да победим”, подчерта Йотова. „Нека помогнем на политическите ни опоненти да загубят изборите”, призова тя.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!