Илияна Йотова: Има залог за успешен мандат на правителство

Илияна Йотова: Има залог за успешен мандат на правителство
Има залог за успешен мандат на правителство, обяви Илияна Йотова.

Според вицепрезидентът е хубаво, че ще има голяма коалиция, но и доста сериозна опозиция. „Струва ми се, че всичи ще спечелим, ако до 2018 г, докато тече председателството ни на ЕС, партийните страсти отстъпнят на националния консенсус“, продължи тя.

Йотова смята също, че в този състав на Народното събрание няма да може да изготви нов изборен кодекс. „Ще е жалко, ако всички усилия в тази посока да се съсредоточат само върху избирателните права на българските гражданите.

Имаме нужда от промени в доста други закони – и в този за българите в чужбина, и в Закона за чужденците, и в Закона за българското гражданство, защото има проблем и всички ние го видяхме по време на кампанията за изборите. Намесата отвън беше очевидна“, отсече Йотова.

„Хубавите страни на Европа са много, но има и много проблеми. Крайно време е след 10 години членство България да се избави от ролята и позицията на страна, която приема политиките на ЕС, но не ги формира и не ги реализира“, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Пловдив, където гостува на конфренция за студенти и докторанти в ПУ „Пайисий Хилендарски“ на тема „10 години България в Европейския съюз – успехи и предизвикателства“.

Бъдещето на европейския проект е в ръцете на младите хора, посочи още тя.

Повече от три часа студенти и докторанти с голям интерес задаваха въпроси на вицепрезидента за успехите и предизвикателствата пред България през 10-годишнито членство на страната в ЕС.

„Преди 60 години създателите на ЕС наричат този проект една голяма и красива идея, на общите ценности за укрепване на мира и свободата. Преминавайки от криза в криза, днес сме на път да загубим ценностите, които ни обединяват. В младите хора е надеждата да се борят и да променят Европа“, каза вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова от тях се очаква да развиват европейския проект. Вицепрезидентът се обърна към студентите и докторантите с посланието да имат смелостта да говорят по теми като икономика, инвестиции, правосъдие, миграция.

По време на конференцията бяха обсъдени ключови теми като бежанската криза, сигурността на Европа, активната политика на България в ЕС, съобщават още от прессекретариата на „Дондуков“ 2.
Източник: epicenter.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!