Илиян Тимчев: Бъдещето на общинските болници е част от големия въпрос – бъдещето на всички болници в страната

Илиян Тимчев: Бъдещето на общинските болници е част от големия въпрос – бъдещето на всички болници в страната
В здравеопазването е хаос, а общински болници затварят врати

„В здравеопазването е хаос, а общински болници затварят врати. Решението за бъдещето на общинските болници е само част от големия въпрос – бъдещето на всички болници в страната“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Илиян Тимчев от парламентарната трибуна.

Според него протестът преди две седмици не е впечатлил управляващите и не е постигнал целите си. „От БСП сме категорични, че държавата има лостове и възможности да помогне на общинските болници.

МЗ трябва спешно да се заеме с изготвянето на национална здравна карта“, каза още той. Депутатът от левицата обясни, че общинските болници осигуряват лечение на над 2 млн. българи.

„Някои от тях се намират в труднодостъпни и отдалечени региони, където заедно със спешните центрове са единствените източници на здравни грижи. Пациентите им често са здравно неосигурени и социално слаби.

Въпреки че има търсене на услугите, които общинските болници предлагат, много от тях са в изключително тежко финансово състояние и съществуването им е застрашено“, подчерта Тимчев. Според него основната причина да се стигне до тук е проблемът с клиничните пътеки.

„Цените на пътеките не са актуализирани от 2006 година. ГЕРБ управляват почти без прекъсване от 2009 година и от тогава нито един от 7-те министри, които се смениха на поста, не обърна внимание на този належащ въпрос. Сега, за да закрепят проблема, управляващите отново наливат пари, без да искат ясна стратегия за решаване“, коментира депутатът.

Като друга причина за състоянието на общинските болници, той посочи постоянното повишаване на медицинските стандарти. „Тъй като тези лечебни заведения не могат да покрият стандартите, се стига до орязване на клинични пътеки, по които преди това общинските болници са работили“, посочи народният представител. „И нещо, за което не се говори много, но е важно – чувството за несигурност на медицинския персонал в общинските болници.

Преди въвеждането на всеки нов медицински стандарт, в болниците започва да се говори за преструктуриране – затваряне. Това кара много лекари и сестри да търсят работа в по-големи болници, където рискът от закриване е по-малък. Парадокс е да има липса на медицински кадри, а те да се страхуват за работата си“, коментира депутатът.

По време на дебата БСП поиска министърът на здравеопазването, в срок от 3 месеца, да предложи модел за финансиране на дейността на общинските болници, в съответствие на демографските особености и потребностите от болнична помощ на регионите ни. Както и стратегия за кадровото обезпечаване на общинските болници и мотивиране на медицинските специалисти, работещи в тях.

Георги Йорданов: Управляващите нямат концепция за развитието на общинското здравеопазване

„Управляващите нямат концепция за развитието на общинското здравеопазване и питат опозицията- защо не предлагат. Нали затова хората им дадоха правото до управляват?“, попита народният представител Георги Йорданов. Той посочи пример с болница в Нова Загора, която през годината лекува между 3500 и 3700 пациенти – това са около 3500-3600 пътеки. „Пътеките носят месечен приход около 240 хил. лв. фонд „Работна заплата“ на този вид болница, минималните изисквания, за да има болница е около 270 хил. лв. Т.е. тя не може да покрие дори него“, отбеляза депутатът. Той обясни, че след непрекъснато наливане на средства в тази болница, от вчера тя вече е включена в приватизационната програма на общината. „Не смятам, че общинските съвети имат достатъчно компетентност да определят концепцията за приватизация на своите болници. Не искам болницата да се приватизира и на нейно място да има шивашки цех. Не съм против приватизацията, но тя да бъде с правила“, категоричен е Йорданов. Според него МЗ, със своя инструмент Национална здравна карта, трябва да направи всичко възможно и да определи болниците на какви медицински критерии- като достъпност, обем, количество трябва да отговарят.

Иван Ибришимов: Общинските и държавните болници да бъдат равнопоставени

„За мен е много важно болниците с публична собственост – общинска или държавна, да бъдат равнопоставени. Дали хората живеят в областния град, където е държавната болница, или живеят в по-малката община, където е общинската болница, те трябва да имат еднакъв достъп до здравеопазване“, категоричен е народният представител от левицата Иван Ибришимов. Според него в много райони общината не е майка на общинската болница, а мащеха. „На много места Общинският съвет отнема и от малката печалба на лечебното заведение и я преразпределя за други дейности. Необходимо е изплащането и на надлимитните средства, защото те са изработени от болниците“, заяви той.

Проф. Клисарова: Моделът на специализация трябва да се промени

„Сегашният модел и начинът на специализиране трябва да се промени. Достъпът до специализация на младите хора да бъде реален, лесен и да ги мотивира да остават и в малките лечебни заведения, като общинските болници. От всички 121 общински болници, само 10 от тях са база за специализация и то по определени специалности“, заяви проф. Анелия Клисарова.

Валентина Найденова: Общинските болници да търсят вътрешно преструктуриране за развитието 

Народният представител Валентина Найденова изтъкна, че общинските болници са търговски дружества и като такива трябва да намерят такива форми на вътрешно преструктуриране, които да им гарантират запазване и модерен принцип на развитие, в интерес на пациентите в съответния регион, а от там и на България – обща администрация, общи конкурси за доставка на лекарства, консумативи, горива; диференциация и синхронизиране на медицинските услуги, с цел осигуряване на по-добър достъп.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!