Ирена Анастасова, БСП: България няма да свали ветото над РСМ

Ирена Анастасова, БСП: България няма да свали ветото над РСМ
Въпреки всички кризи в момента България има с 2 млрд. по-нисък външен дълг

„Емоцията не е породена от това дали БСП ще е във властта или не. Всъщност ние сме притеснени, че ако падне правителството и бюджета не бъде гласуван на второ четене – няма да можем да подкрепим хората в тежката ситуация, в която се намират.

В това управление, а и винаги ние сме поставяли на първо място интересите на хората и то на най-уязвимите групи от населението.“

Това каза председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание и заместник-председател на БСП Ирена Анастасова в ефира на Nova News.

„В този, а и в предишния бюджет, най-сериозния акцент е в социалната сфера. Преди да е партия и преди да е социалистическа БСП е българска и като такава трябва да мислим първо за хората“, каза още Анастасова.

По думите й е отговорност на мандатоносителя в лицето на „Продължаваме промяната“ да води разговори за подкрепа при предстоящия вот на недоверие. „Смятам, че е редно и морално да се разговаря с хора, които в този момент могат да подкрепят правителството, както и актуализацията на бюджета от гледна точка на оцеляването на хората и на ситуацията, която е в страната“, допълни председателят на образователната комисия и разкритикува неморалното поведение на една от партиите, която на 2 пъти пропусна да състави правителство и това изпрати България в едногодишна спирала от избори.

„В мотивите за вота на недоверие има редица неща, но срещу всичко това ние имаме аргументи. Нашите финансисти заявяват, че 90% от посоченото в мотивите са измислени тези за ситуацията. Въпреки всички кризи ние в момента имаме с 2 млрд. по-нисък външен дълг“, обясни Анастасова за мотивите на опозицията.

„Категорично сме на позиция, че не бихме желали и не бихме подкрепили програмен кабинет, който да е подкрепен от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Има неща, които не могат да бъдат на всяка цена. Ако цената за стабилност в държавата е да върнем стария модел на управление или хората, които се олицетворяват с него – това не може да бъде цената, която Българската социалистическа партия ще плати. Тази коалиция беше създадена с основна цел- да се преборим с ужасяващата корупция в страната, във всички сфери. И хората гласуваха за нас, виждайки алтернатива на корумпираното управление през последните 12 години“, коментира тя за управленските конфигурации, пред които е изправена България.

В заключение Ирена Анастасова каза, че в България темата за Македония е използвана за политически цели и вече е изключително изкривена. “ Френското предложение е добро, но то е от страна на френското председателство. Темата в България е използвана за политически цели и вече е изключително изкривена. България няма да свали ветото при предстоящото посещение на нашия премиер в Брюксел. Това наистина беше изфабрикувана тема, жалко разбира се, защото ние можехме да постигнем много сериозни неща при преговорния процес. Също така години наред в това отношение нищо не беше направено от предходните управляващи и е грозно в момента да се постъпва по този начин“, завърши депутатът от левицата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!